Oglas
· · Komentari: 0

ORIJENTALNI PILAV: Drugačije i UKUSNO, za sve ljubitelje bliskoistočnih začina ( RECEPT)

Jedno od najrasprostranjenijih jela na svetu je rižoto, kod nas poznat kao pilav. Kako se sprema na drugačiji način, pogledajte u receptu

1668523446_shutterstock_1776097865-Rizoto-sa-zacinima.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Mnogo je recepata za pilav, ali mi vam ovog puta donosimo malo drugačiju verziju, ne tako čestu u našim krajevima. Ukoliko želite da probate nešto novo, a ljubitelj ste šafrana i orijentalnih začina, onda je ovo pravi recept za vas!

Foto: Shutterstock

Orijentalni pilav se obično priprema u kotliću ili loncu od kovanog gvožđa, ali ukoliko to nemate, i veća široka šerpa će poslužiti. 

Namirnice koje su vam potrebne za ovo jelo:
-500g pirinča
-500g šargarepe
-500g goveđeg mesa
-2 glavice crnog luka
-ulje
-2 čena belog luka
-2 kašičice soli
-1 kašika kima
-1 kašika korijandera
-na vrh noža kurkume
-na vrh noža šafrana
-1 kašika šećera
-1/2 kašičice mlevenog bibera

Pročitajte još: Kako se pravi POSNA RUSKA SALATA? Šta da uradite pa da niko ne može da primeti kako nema mesa

Foto: Shutterstock

Priprema:

Pirinač isperite bar 4 puta u hladnoj vodi, ali ga u poslednjoj ostavite da nabubri, oko pola sata. U šerpu sipajte ulje, i stavite na jaku vatru. Luk isecite na kolutove ili polumesece, a šargarepu na duguljaste štapiće- žilijen. Kad se ulje dobro zagreje, dodajte luk i pržite ga uz stalno mešanje. Boja pilava zavisiće od boje luka. Meso nasecite na male kockice, pa ga dodajte u propržen luk, ali ne sve ođednom već iz nekoliko puta. Pržite na vatri dok meso ne dobije koricu, ali da se ne isprži potpuno. Zatim dodajte naseckanu šargarepu, uz mešanje. Dinstajte dok ne omekša, 7-10min.
Posolite, dodajte šećer i ostale začine ( samo polovinu kima). Mešajte da začini puste aromu, zatim nalijte vodu da prekrije meso. Pustite da provri i smanjite vatru na minimum. Dodajte cele čenove belog luka, i dinstajte poklopljeno dok meso ne omekša, barem sat vremena. 
Kada je meso gotovo, dodajte pirinač po površini i poravnajte ga. Po potrebi, dodajte još vode, tako da je pirinač pokriven oko centimetar. Dodajte preostali kim. Poklopite i kuvajte 20minuta, da sva tečnost ispari. Ako je ima previše, skinite poklopac pa varjačom napravite rupe u pilavu, sve do dna, i nastavite da kuvate dok sva voda ne nestane. 
Gotov pilav promešajte, pa ostavite da se kuva još 15min.

 

 

BONUS VIDEO: 

 

 

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas