Oglas
· · Komentari: 0

Ovo je jedina riba koja se NE ČISTI, a sprema se na brzinu (RECEPT)

Girice spadaju u grupu masnih riba u kojoj se nalaze i pastrmka, tunjevina, haringa, sardina, losos

1653896742_fish-gcf3421df3_1280.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Uglavnom ćete ih naći u zamrznutoj varijanti, ali i u ribarnicama se često možu pronaći sveže girice, po ceni od oko 800 dinara po kilogramu. Girice su mnogima omiljeno jelo, a ujedno nas asociraju na more i leto. 

Prednost girica je u tome što njih nije potrebno čistiti i jedu se cele, idealna kombinacija, zar ne? Dovoljno će biti samo da ih operete, ocedite i posušite na kuhinjskom papiru i prženje može da počne. Za vas smo odabrali najjednostavniji recept za spremanje ove ukusne ribe.

Recept za girice

Sastojci

  • 500-600 g girica
  • 1 kašičica soli
  • 150 g brašna
  • 0,5 l ulja za prženje

Uređene girice oprati, posoliti i staviti u veću cediljku, pa ih protresti da se so ravnomerno rasporedi i ostaviti oko 1 sat da odstoje i ocedi se višak tečnosti.

Pročitajte još: NAPRAVITE TRI OBROKA UNAPRED: Bićete mirni u narednim danima, a svaka činija krije fantastičan ukus (RECEPTI)

Posuti girice brašnom tako u cediljci i protresati, da svaka girica bude obavijena brašnom sa svih strana. Najbolje je cediljku staviti iznad neke posude (vangle ili činije) da u nju pada brašno iz cediljke. Ponovo na girice izručiti brašno koje je izašlo iz cediljke i ponoviti postupak protresanja dok sve girice ne budu uvaljane u brašno. Ovo je brži način valjanja nego da se pojedinačno svaka girica valja.

Zagrejati ulje u šerpi i na nešto jačoj temperaturi pržiti girice, onoliko koliko može da stane, a da popune površinu šerpe, dok ne porumene. Povremeno ih promešati da se ravnomerno ispeku sa svih strana. Najbolje je da budu reš pečene, jer se tako sitne kosti ispeku. Vaditi ih na papirni ubrus, da upiju višak masnoće. Mogu se jesti i hladne i tople.

BONUS VIDEO:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas