Oglas
· · Komentari: 0

"POPOVA ŠUMA" JE PITA SA TUŽNOM PRIČOM I UKUSOM KOJI SE NE ZABORAVLJA: Recept monaha Milana sa Svete gore sačuvan od zaborava!

Valjevska pita poznata i kao "Popova šuma" je specijalitet koji je pravio monah Milan sa Svete gore

1758023549_Screenshot---2025-09-16T134911.285.png
Foto: Jutjub Printskrin/ Deda Miletova Kuhinja
Oglas

Valjevska pita ili "Popova šuma" je jedinstveni recept koji je deda Miletov sin podelio na Jutjub kanalu "Deda Miletova kuhinja". Nadev se pravi od mesa i praziluka, a ono što je dodatno zanimljivo jeste i priča o nastanku ovog specijaliteta.

Valjevska pita ili "Popova šuma" je jedan od brojnih specijaliteta koji se mogu pronaći na Jutjub kanalu "Deda Miletova kuhinja". Deda Miletov sin pažljivo sakuplja recepte svog oca i čuva ih od zaborava, a među njima je i ova pita sa istorijom.

"Za vreme NATO bombardovanja, jedan monah, koji je došao sa Svete gore, zvao se Milan, bio je u okolini Valjeva i svakodnevno je činio dobra dela za ljude nastradale u ratu. U okolini jedne valjevske šume nalazio se taj manastir u kom je monah boravio. Naši borci su svakodnevno dolazili ispred manastira da se hrane. Pop Milan je bio glavni snadbevač hrane, a ova pita je bila na meniju svakoga dana. A vojnici bi govorili: Idemo u popovu šumu, danas će biti valjevska pita", ispričao je sin pripremajući recept.

Potrebno je:

  • Pakovanje gotovih kora
  • 500 gr mlevenog mesa
  • 1 snop praziluka
  • 2,3 čena crnog luka
  • 3 jaja
  • 30 ml maslinovog ulja (po originalu ide suncokretovo)
  • 1 časa pavlake
  • oko 350 ml grčkog jogurta
  • 100-200 gr feta sira
  • So, biber

Priprema:

Prvo iseckajte praziluk, pa ga prodinstajte, zatim dodajte mleveno meso, a kada se isprži i sjedini, ugasite ringlu i ostavite da se hladi.

U činiji umutite jaja, ulje, sir, grčki jogurt i pavlaku i sve lepo sjedinite. Kore iscepkajte na sitne komade, zatim ih ubacite u činiju sa mokrim sastojcima i dobro promešajte. Na kraju u tu istu činiju dodajte fil od praziluka i mlevenog mesa.

Sve dobro sjedinite, pospite susamom, pa stavite u pleh na papir za pečenje. Peče se na 200 stepeni 40 minuta.

Za detaljniju pripremu, pogledajte video.

Prijatno!

(Blic Žena)

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas