Ваљевска пита позната и као "Попова шума" је специјалитет који је правио монах Милан са Свете горе
Ваљевска пита или "Попова шума" је јединствени рецепт који је деда Милетов син поделио на Јутјуб каналу "Деда Милетова кухиња". Надев се прави од меса и празилука, а оно што је додатно занимљиво јесте и прича о настанку овог специјалитета.
Ваљевска пита или "Попова шума" је један од бројних специјалитета који се могу пронаћи на Јутјуб каналу "Деда Милетова кухиња". Деда Милетов син пажљиво сакупља рецепте свог оца и чува их од заборава, а међу њима је и ова пита са историјом.
"За време НАТО бомбардовања, један монах, који је дошао са Свете горе, звао се Милан, био је у околини Ваљева и свакодневно је чинио добра дела за људе настрадале у рату. У околини једне ваљевске шуме налазио се тај манастир у ком је монах боравио. Наши борци су свакодневно долазили испред манастира да се хране. Поп Милан је био главни снадбевач хране, а ова пита је била на менију свакога дана. А војници би говорили: Идемо у попову шуму, данас ће бити ваљевска пита", испричао је син припремајући рецепт.
Потребно је:
- Паковање готових кора
- 500 гр млевеног меса
- 1 сноп празилука
- 2,3 чена црног лука
- 3 јаја
- 30 мл маслиновог уља (по оригиналу иде сунцокретово)
- 1 часа павлаке
- око 350 мл грчког јогурта
- 100-200 гр фета сира
- Со, бибер
Припрема:
Прво исецкајте празилук, па га продинстајте, затим додајте млевено месо, а када се испржи и сједини, угасите ринглу и оставите да се хлади.
У чинији умутите јаја, уље, сир, грчки јогурт и павлаку и све лепо сједините. Коре исцепкајте на ситне комаде, затим их убаците у чинију са мокрим састојцима и добро промешајте. На крају у ту исту чинију додајте фил од празилука и млевеног меса.
Све добро сједините, поспите сусамом, па ставите у плех на папир за печење. Пече се на 200 степени 40 минута.
За детаљнију припрему, погледајте видео.
Пријатно!
(Блиц Жена)
БОНУС ВИДЕО: