Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

"ПОПОВА ШУМА" ЈЕ ПИТА СА ТУЖНОМ ПРИЧОМ И УКУСОМ КОЈИ СЕ НЕ ЗАБОРАВЉА: Рецепт монаха Милана са Свете горе сачуван од заборава!

Ваљевска пита позната и као "Попова шума" је специјалитет који је правио монах Милан са Свете горе

1758023549_Screenshot---2025-09-16T134911.285.png
Фото: Јутјуб Принтскрин/ Деда Милетова Кухиња
Oglas

Ваљевска пита или "Попова шума" је јединствени рецепт који је деда Милетов син поделио на Јутјуб каналу "Деда Милетова кухиња". Надев се прави од меса и празилука, а оно што је додатно занимљиво јесте и прича о настанку овог специјалитета.

Ваљевска пита или "Попова шума" је један од бројних специјалитета који се могу пронаћи на Јутјуб каналу "Деда Милетова кухиња". Деда Милетов син пажљиво сакупља рецепте свог оца и чува их од заборава, а међу њима је и ова пита са историјом.

"За време НАТО бомбардовања, један монах, који је дошао са Свете горе, звао се Милан, био је у околини Ваљева и свакодневно је чинио добра дела за људе настрадале у рату. У околини једне ваљевске шуме налазио се тај манастир у ком је монах боравио. Наши борци су свакодневно долазили испред манастира да се хране. Поп Милан је био главни снадбевач хране, а ова пита је била на менију свакога дана. А војници би говорили: Идемо у попову шуму, данас ће бити ваљевска пита", испричао је син припремајући рецепт.

Потребно је:

  • Паковање готових кора
  • 500 гр млевеног меса
  • 1 сноп празилука
  • 2,3 чена црног лука
  • 3 јаја
  • 30 мл маслиновог уља (по оригиналу иде сунцокретово)
  • 1 часа павлаке
  • око 350 мл грчког јогурта
  • 100-200 гр фета сира
  • Со, бибер

Припрема:

Прво исецкајте празилук, па га продинстајте, затим додајте млевено месо, а када се испржи и сједини, угасите ринглу и оставите да се хлади.

У чинији умутите јаја, уље, сир, грчки јогурт и павлаку и све лепо сједините. Коре исцепкајте на ситне комаде, затим их убаците у чинију са мокрим састојцима и добро промешајте. На крају у ту исту чинију додајте фил од празилука и млевеног меса.

Све добро сједините, поспите сусамом, па ставите у плех на папир за печење. Пече се на 200 степени 40 минута.

За детаљнију припрему, погледајте видео.

Пријатно!

(Блиц Жена)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas