Oglas
· · Komentari: 0

RECEPT ZA POSNE LAZANJE: Evo šta bi bila idealna zamena za meso

Lazanje mogu da budu prilagođene i danima posta

1733566712_shutterstock_2246622159.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Sastojci:

  • 15 listova posne testenine za lazanje
  • 8 čenova belog luka, vrlo sitno naseckanih
  • 400 g šampinjona
  • 2 kašičice sušenog origana
  • 2 praziluka, sitno iseckana
  • 1 manji crveni luk
  • 60 g brašna
  • 800 ml sojinog mleka
  • ½ kašičice muskatnog oraščića
  • 450 g posnog biljnog sira
  • 240 g posnog biljnog parmezana
  • so i mleveni crni biber po ukusu

Recept za posne lazanje sa pečurkama:

Za ove lazanje prodinstajte pečurke sa malo vode, belim lukom i origanom. Začinite solju i biberom. Na niskoj vatri sve dinstajte dok pečurke ne počnu da rumene i puštaju sok. Umešajte praziluk i dinstajte još par minuta. Posolite i dodajte još bibera, po potrebi. Ostavite na stranu.

Napravite posni bešamel sos tako što ćete u tiganju da prodinstate sa malo vode beli i crveni luk. Dodajte so i biber i dinstajte luk na srednjoj vatri dok ne postane mekan i providan. Dodajte brašno u tiganj, dobro promešajte i nastavite da pržite. Sipajte sojino mleko i dobro promešajte.

Dodajte muskatni orah u mleko. Pustite da sos proključa na srednjoj vatri. Nastavite sa kuvanjem i isključite šporet kada je sos dovoljno gust da prekrije poleđinu kašike. Po potrebi začinite sa još soli i bibera i isključite vatru.

Zagrejte rernu na 180 stepeni C. Stavite jednu četvrtinu bešamel sosa u vatrostalnu posudu za lazanje, ravnomerno ga rasporedite. Položite pet komada testenine preko bešamela. Sipajte četvrtinu bešamel sosa preko testenine, a zatim trećinu mešavine pečuraka. Preko pečuraka pospite po trećinu biljnog parmezana i biljnog sira. Ponovite postupak dok ne istrošite sav materijal.

Pokrijte posudu aluminijumskom folijom i pecite 45 minuta. Skinite foliju i nastavite da pečete još 15 minuta. Ostavite lazanje da odstoje 10 minuta pre rezanja. Uživajte.

(Stvar ukusa)

BONUS VIDEO

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas