· · Komentari: 0

SATARAŠ: Brzo i ukusno jelo koje može biti ceo obrok ili prilog uz meso (RECEPT)

Izuzetno ukusno jelo koje možete spremati čitave godine

1679924353_shutterstock_1840986088-sataras.jpg
Photo: Shutterstock

Glavna namirnica za sataraš recept su paprike. U toku sezone, kada je veliki izbor, preporučuje se kombinacija različitih vrsta i boja, čime sataraš recept dobija na bogatstvu ukusa i vizuelnom izgledu. Van sezone, možete koristiti ono što vam je dostupno.

Paradajz za sataraš možete oljuštiti i ne morate. Ukoliko je zaleđen, to će ići lako pod mlazom vode iz česme, dok ukoliko nije, potrebno je da ga rasečete na dnu, prelijete vrelom vodom, a nakon nekoliko sekundi naglo ga ohladite u posudi sa hladnom vodom. Na ovaj način, kožica će se lako ljuštiti i izbeći ćete situaciju da morate da je uklanjate iz tiganja tokom pripreme.

Sastojci:
4 luka srednje veličine
2 zelene paprike, 2 crvene paprike i 1 žuta mesnata paprika (ili bilo koja druga kombinacija)
3 paradajza
4 kašike ulja
po ukusu šećera, soli i bibera

Priprema:
Na ulju propržite crni luk isečen na polumesece. Pržite ga dok ne postane staklast, nakon čega dodajte prethodno očišćene, i na kockice ili trakice iseckane paprike. Kuvajte poklopljeno na umerenoj vatri desetak minuta.

Paradajz koji ste prethodno oljuštili (ili ne) iseckajte na komadiće i dodajte u posudu, smanjite vatru i kuvajte još dvadesetak minuta. Par minuta pre skidanja sa ringle, začinite solju i biberom po ukusu, i obavezno dodajte malo šećera, ne više od jedne kašičice.

Imajte na umu da ukoliko koristite zaleđene namirnice, morate malo da produžite vreme pripreme. Takođe, s obzirom na to da zaleđene namirnice puštaju više vode, možete ih kuvati u otvorenoj posudi.

Sataraš možete poslužiti odmah, kao dodatak jelu kada se ohladi, ili ga zalediti i poslužiti nakon više dana (do 60). U tom slučaju preskočite poslednji korak (začine), odložite u manje posude i ubacite u zamrzivač kada se ohladi. Pre posluživanja podgrejte, i tada začinite po ukusu.

Prijatno!

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.