Oglas
· · Komentari: 0

SAVETI ZLATA VREDNI ZA SPREMANJE RIBE: Belo vino neutrališe miris blata, a evo zašto treba da IZBEGAVATE sirće

Kod nas se riba uglavnom sprema u toku posta, a ona je zapravo jako zdrava i preporučuje se redovno konzumiranje. Za njenu pripremu nije potrebno posebno kulinarsko umeće, ali ako je ne spremite kako treba ona će biti bezukusna. Kako se približavaju posne slave, otkrivamo vam kako da pripremite najukusniju ribu.

1697525652_3148369_riba-pecena-ispod-folije-shutterstock-539392318_ls.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Ako kupujete smrznutu ribu, prvo na šta treba da obratite pažnju je pravilno odmrzavanje. Ostavite da se lepo odmrzne i nemojte ubrazavati proces tako što ćete je prati toplom vodom. Sledeći korak je mariniranje. On je obavezan ako želite da riba bude sočna i ukusna. Marinirajte minimum sat vremena, a najbolji sastojci su sok od limuna, sojin sos, belo i crveno vino, kao i začini. Ako koristite rečnu ribu najbolje je da pravite marinadu od belog vina jer ono odlično neutrališe miris blata.

Sirće je sastojak koji treba da izbegavate kada marinirate ribu, jer će je on učiniti suvom i žilavom.

Kada ste završili sa mariniranjem sledi prženje ili pečenje ribe. Evo šta treba da znate prilikom termičke obrade. Zasecite je na nekoliko mesta i nemojte da skidate kožu pre prženja, jer će ona omogućiti da se riba ne raspade. To uradite kada je spremite. Pržite je u dobro zagrejanom tiganju, a ako dodajte začine, bolje ih prvo propržite na ulju, pa dodajte ribu. Takođe, pre prženja uvaljajte je u kukurzuno brašno. Riba je brzo gotova, pa vodite računa da je ne prepržite.

Ako ste se odlučili za pečenje bitno je da rernu prethodno zagrejete. Ako pečete masne ribe nemojte da dodajete ulje, a ako koristite nemasne ili one sa minimalnim procentom masti, malo nauljite posudu i ribu. Riba se peče na 180-200°C nekih 20 minuta ako su fileti i 30-40 minuta ako je cela riba.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas