Oglas
· · Komentari: 0
POSNO

VEGANSKE ĆUFTE: Ukusan recept za uskršnji post koji ćete obožavati!

Probajte vegansku verziju ćufte napravljene od pečuraka, ovsa i crnog pasulja, prelivene ukusnim paradajz sosom. Poslužite ih uz špagete ili palentu.

1647433028_cufte.jpg
Foto: Jutjub Printskrin/avantgardevegan
Oglas

U danima posta, ponestaje nam ideja šta kuvati, a da bude ukusno i da nam zavara osećaj za nedostatak mesa u ishrani. 

Pročitajte još: SAVRŠEN POSNI RUČAK: Kiseli kupus spremljen na malo drugačiji način (RECEPT/VIDEO)

Recept za ove ukusne ćufte je jednostavan, osim što vam treba malo više sastojaka, kako bi jelo bilo što ukusnije! Potrebno vam je: 

  • 30 g sušenih vrganja
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 crni luk, veoma sitno isečen
  • 2 čena belog luka, zgnječena
  • 1 kašičica slatke dimljene paprike
  • 400 g konzerve crnog pasulja, oceđenog i ispranog
  • 50 g zobi
  • 2 kašike smeđeg pirinča miso
  • 50 g prezli
  • špagete ili meku palentu, za posluživanje

Za paradajz sos:

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 crni luk, veoma sitno isečen
  • 1 veliki češanj belog luka, zgnječen
  • Mali prstohvat pahuljica čilija
  • 2 k 400 g konzerve seckanog paradajza
  • 1 kašika mekog smeđeg šećera
  • ½ male veze bosiljka, sitno iseckanog

Priprema: 

KORAK 1
Osušene vrganje sipajte u činiju i prelijte ključalom vodom. Ostavite da se razmekšaju 20 minuta.

KORAK 2
U međuvremenu zagrejte 1 kašiku maslinovog ulja u tiganju. Dodajte luk i pržite na laganoj vatri 10 minuta ili dok ne omekša i ne postane providan. Dodajte beli luk i papriku i kuvajte 1 min.

KORAK 3
Stavite crni pasulj i zob u blender i mešajte dok ne dobijete zrnastu, teksturiranu mešavinu. Sipajte pasulj u posudu za mešanje i promešajte miso, prezle i kuvani luk. Procedite i sitno iseckajte vrganje i dodajte ih (tečnost ostavite za supu ili rižoto). Začinite i uvaljajte od smese 12 loptica i ohladite u frižideru dok pravite sos.

KORAK 4
Zagrejte 2 kašike ulja u šerpi. Dodajte luk i pržite na laganoj vatri 10 minuta ili dok ne omekša i ne postane providan. Dodajte beli luk i čili i kuvajte 1 min. Promešajte paradajz i šećer i začinite po ukusu. Krčkajte otklopljeno 20 minuta.

KORAK 5
Zagrejte rernu na 180C/160C sa ventilacijom. Zagrejte preostale 2 kašike ulja za ćufte u tiganju sa neprijanjajućim slojem na srednjoj vatri. Dodajte kuglice i pržite 5 minuta dok ne porumene. Prebacite u pleh i stavite u rernu da se zapeku 12 minuta.

KORAK 6
Kuvane ćufte dodajte u tiganj sa sosom i sve sipajte da se pomeša, pa pospite bosiljkom.

Poslužite uz špagete ili meku palentu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas