Oglas
· · Komentari: 0

Ako odsečete BUĐ SA HLEBA, da li je onda bezbedan za jelo? Doktorka otkrila ISTINU, evo da li smo bili u zabludi

Krenuli ste da napravite sendvič, ali srce vam se stisne kada otkrijete da sir ima plavo-beli cvet i da je hleb prekriven belim pahuljastim mrljama, šta učiniti? Odseći loš deo i nastaviti sa pravljenjem obroka ili odustati

1649662015_profimedia-0541888895.jpg
Foto: Profimedia
Oglas

Odgovor donekle zavisi od toga kako uravnotežite svoj pristup potencijalnom zdravstvenom riziku u odnosu na vašu želju da izbegnete rasipanje hrane.

Ako je sir tvrdi sir, verovatno je bezbedno samo da se odseče loš deo, kaže dr Ailsa Hoking, ipak, verovatno je bolje baciti hleb, veruje ona.

Procena rizika

Ne rizikujete samo užasan ukus ako jedete buđavu hranu. Aktivno rastuća buđ može osloboditi toksine u hranu.

Pročitajte još: RECEPT ZA ALKALNI SOK: Odličan za dijabetes, nedostatak vitamina D i nisku gustinu kostiju

Pošto širenje sitnih vrhova buđi nije uvek vidljivo, može biti teško znati gde se nalazi (a samim tim i toksin). Kako onda odlučiti šta da radite kada nemate pri ruci stručnjaka za bezbednost hrane?

Ove namirnice se mogu sačuvati od buđi
Tvrda salama (suva, odležana) – očistiti buđ sa površine.Tvrdi sir – odrežite najmanje 2,5 centimetra oko i ispod kalupa. Ne dozvolite da nož dodirne kalup i vratite sir svežim omotom.Čvrsto voće i povrće – male mrlje od buđi se mogu odrezati.

Dva faktora koja bi trebalo da vas vode su sadržaj vlage u hrani i gusto strukturisana tekstura, kaže dr Hoking.

Nizak sadržaj vlage i gusta struktura tvrdog sira znači da će buđ obično opstati samo na površini, a ne da se nevidljivo širi u sir, kaže dr Hoking. Dakle, trebalo bi da bude bezbedno da sečete oko pogođenog područja i pojedete ostatak bloka. Ali ona savetuje da sečete sa marginom od nekoliko centimetara, samo da biste bili sigurni.

Ali mnoge druge namirnice, uključujući buđav hleb, bolje je baciti jer je veća verovatnoća da će buđ rasti izvan oblasti koje možete videti.

Takođe, ako je hrana kao što je jogurt dovoljno stara da ima buđ, može da sadrži i štetne bakterije koje mogu izazvati napad dijareje.

"Ako vidite da buđ raste, u hrani mogu biti i drugi mikrobi kao što su bakterije i kvasac. Zaista nije vredno toga da se razbolite", kaže dr Hoking.

Namirnice sa niskim sadržajem kiseline, kao što su mlečni proizvodi – recimo jogurt, sveži sir, umaci – su namirnice kod kojih je ovaj rizik najveći.

Šta nam rade toksini iz takvih plesni?

Postoji mnogo različitih vrsta plesni koje mogu rasti na našoj hrani; najčešći su Aspergillus i Penicillium i Botritis koji možete videti kao krzno na svojim jagodama.

Foto: Profimedia

Iako je retko, mogu izazvati tešku bolest sa simptomima uključujući prekomerno znojenje, drhtanje, slabost mišića, trzanje, glavobolju, groznicu i povraćanje.

  • Jedan stariji čovek koji se razboleo nakon što je pojeo supu u konzervi kontaminiranu buđom je objavljen u Medicinskom žurnalu Australije da je rekao da se osećao tako bolesno da je mislio da će umreti.
  • Većina toksina iz plesni je otporna na toplotu i stoga se ne može uništiti u procesu kuvanja.
  • Takođe je poznato da jedenje plesnive hrane izaziva bolesti kod stoke i ubija pse.
  • Domaći psi su posebno ugroženi kada imaju pristup kućnom otpadu.
  • Ali većina toksina iz plesni predstavlja rizik samo ako ih jedemo tokom dužeg vremenskog perioda.
  • Mnoga od ovih jedinjenja su kancerogena, a stalna izloženost je povezana sa rakom jetre, rekla je dr Hoking.

Šta je bezbedno?

Ako se radi o buđavom mekom siru, ostacima tepsije ili mekom voću kao što je bobičasto voće, nektarine ili breskve, isplati se znati visok sadržaj vlage u ovim proizvodima znači da postoji veća šansa da su grane buđi urasle dublje u hranu.

Isto pravilo važi i za poroznu hranu kao što su hleb i kolači koji su postali buđavi. Sve ove namirnice treba baciti u kantu ako primetite buđ na površini.

Pročitajte još: Zašto je dobro JESTI MASLAČAK? Ubacite par listova u salatu, jer je u pitanju izuzetno BLAGOTVORNA biljka

Naravno, određene pripitomljene plesni se namerno uvode u našu hranu kao deo proizvodnog procesa - recimo plavi sir.

Debata o džemu i želeu

Jedna oblast nekih debata je da li se voćni džemovi i želei mogu spasiti ako se na njihovoj površini razvije buđ.

Možete pokušati da izvadite zahvaćeni džem, ali njegova klimava konzistencija znači da rizikujete da izbacite spore koje se prenose vazduhom koje proizvode sve plesni, koje mogu da lebde okolo, da se talože i započnu novi rod buđi.

Američka služba za bezbednost i inspekciju hrane kaže da bi buđi na džemovima mogle da proizvode toksine i da bi ceo deo trebalo da bude odbačen.

Plesni mogu rasti u frižideru i čak će preživeti smrzavanje. Oni takođe mogu da prežive u slanim, zašećerenim i kiselim sredinama.

BONUS VIDEO:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas