Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Ако одсечете БУЂ СА ХЛЕБА, да ли је онда безбедан за јело? Докторка открила ИСТИНУ, ево да ли смо били у заблуди

Кренули сте да направите сендвич, али срце вам се стисне када откријете да сир има плаво-бели цвет и да је хлеб прекривен белим пахуљастим мрљама, шта учинити? Одсећи лош део и наставити са прављењем оброка или одустати

1649662015_profimedia-0541888895.jpg
Фото: Profimedia
Oglas

Одговор донекле зависи од тога како уравнотежите свој приступ потенцијалном здравственом ризику у односу на вашу жељу да избегнете расипање хране.

Ако је сир тврди сир, вероватно је безбедно само да се одсече лош део, каже др Аилса Хокинг, ипак, вероватно је боље бацити хлеб, верује она.

Процена ризика

Не ризикујете само ужасан укус ако једете буђаву храну. Активно растућа буђ може ослободити токсине у храну.

Прочитајте још: РЕЦЕПТ ЗА АЛКАЛНИ СОК: Одличан за дијабетес, недостатак витамина Д и ниску густину костију

Пошто ширење ситних врхова буђи није увек видљиво, може бити тешко знати где се налази (а самим тим и токсин). Како онда одлучити шта да радите када немате при руци стручњака за безбедност хране?

Ове намирнице се могу сачувати од буђи
Тврда салама (сува, одлежана) – очистити буђ са површине.Тврди сир – одрежите најмање 2,5 центиметра око и испод калупа. Не дозволите да нож додирне калуп и вратите сир свежим омотом.Чврсто воће и поврће – мале мрље од буђи се могу одрезати.

Два фактора која би требало да вас воде су садржај влаге у храни и густо структурисана текстура, каже др Хокинг.

Низак садржај влаге и густа структура тврдог сира значи да ће буђ обично опстати само на површини, а не да се невидљиво шири у сир, каже др Хокинг. Дакле, требало би да буде безбедно да сечете око погођеног подручја и поједете остатак блока. Али она саветује да сечете са маргином од неколико центиметара, само да бисте били сигурни.

Али многе друге намирнице, укључујући буђав хлеб, боље је бацити јер је већа вероватноћа да ће буђ расти изван области које можете видети.

Такође, ако је храна као што је јогурт довољно стара да има буђ, може да садржи и штетне бактерије које могу изазвати напад дијареје.

"Ако видите да буђ расте, у храни могу бити и други микроби као што су бактерије и квасац. Заиста није вредно тога да се разболите", каже др Хокинг.

Намирнице са ниским садржајем киселине, као што су млечни производи – рецимо јогурт, свежи сир, умаци – су намирнице код којих је овај ризик највећи.

Шта нам раде токсини из таквих плесни?

Постоји много различитих врста плесни које могу расти на нашој храни; најчешћи су Аспергиллус и Пенициллиум и Ботритис који можете видети као крзно на својим јагодама.

Фото: Профимедиа

Иако је ретко, могу изазвати тешку болест са симптомима укључујући прекомерно знојење, дрхтање, слабост мишића, трзање, главобољу, грозницу и повраћање.

  • Један старији човек који се разболео након што је појео супу у конзерви контаминирану буђом је објављен у Медицинском журналу Аустралије да је рекао да се осећао тако болесно да је мислио да ће умрети.
  • Већина токсина из плесни је отпорна на топлоту и стога се не може уништити у процесу кувања.
  • Такође је познато да једење плесниве хране изазива болести код стоке и убија псе.
  • Домаћи пси су посебно угрожени када имају приступ кућном отпаду.
  • Али већина токсина из плесни представља ризик само ако их једемо током дужег временског периода.
  • Многа од ових једињења су канцерогена, а стална изложеност је повезана са раком јетре, рекла је др Хокинг.

Шта је безбедно?

Ако се ради о буђавом меком сиру, остацима тепсије или меком воћу као што је бобичасто воће, нектарине или брескве, исплати се знати висок садржај влаге у овим производима значи да постоји већа шанса да су гране буђи урасле дубље у храну.

Исто правило важи и за порозну храну као што су хлеб и колачи који су постали буђави. Све ове намирнице треба бацити у канту ако приметите буђ на површини.

Прочитајте још: Зашто је добро ЈЕСТИ МАСЛАЧАК? Убаците пар листова у салату, јер је у питању изузетно БЛАГОТВОРНА биљка

Наравно, одређене припитомљене плесни се намерно уводе у нашу храну као део производног процеса - рецимо плави сир.

Дебата о џему и желеу

Једна област неких дебата је да ли се воћни џемови и желеи могу спасити ако се на њиховој површини развије буђ.

Можете покушати да извадите захваћени џем, али његова климава конзистенција значи да ризикујете да избаците споре које се преносе ваздухом које производе све плесни, које могу да лебде около, да се таложе и започну нови род буђи.

Америчка служба за безбедност и инспекцију хране каже да би буђи на џемовима могле да производе токсине и да би цео део требало да буде одбачен.

Плесни могу расти у фрижидеру и чак ће преживети смрзавање. Они такође могу да преживе у сланим, зашећереним и киселим срединама.

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas