Oglas
· · Komentari: 0

Kada je najbolje vreme da se posoli hrana tokom kuvanja? Početak ili kraj pripreme jela?

Dodavanje soli ne zavisi samo od ukusa koji želite da postignete – već i od trenutka kada je dodajete.

1753623310_shutterstock_1265584438.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Iako mnogi soljenje ostavljaju za kraj, to često dovodi do neujednačenog ukusa i slabijeg rezultata. Profesionalni kuvari znaju: vreme soljenja menja sve.

Zašto vreme soljenja ima toliko uticaja?

So ima sposobnost da ne samo pojača aromu, već i da utiče na strukturu i sočnost hrane. Kada se doda rano, ravnomerno prodire u sastojke i postaje deo njihove unutrašnje arome. To rezultira dubljim, prirodnijim ukusom.

Rano soljenje – za dubinu i ravnotežu

Kod jela koja se dugo termički obrađuju – kao što su paprikaši, supe i razni umaci – so treba dodati odmah. Tokom kuvanja, ona ima vremena da se poveže sa ostalim sastojcima i da svemu da skladan ukus. Takođe, kod mesa doprinosi sočnosti, jer pomaže u zadržavanju prirodnih sokova.

Kasno soljenje – više površinski efekat nego pravi balans

Kada se so doda tek na kraju, ona ostaje na površini namirnica, zbog čega ukus može biti neravnomeran. Nekad deluje preslano, nekad bezukusno – naročito kod hrane poput krompira, riže ili mesa, gde dubina ukusa igra veliku ulogu.

Šta ako ste zaboravili da posolite na vreme?

Ako ste propustili pravi trenutak za soljenje, ne brinite – evo nekoliko trikova:

  • Dodajte so postepeno i neprestano mešajte.
  • Umesto da je sipate direktno, rastvorite je u malo vode ili supe, pa dodajte u jelo.
  • Probajte jelo više puta tokom kuvanja da na vreme korigujete ukus.

Jednom kada savladate pravilan trenutak soljenja, vaša jela neće više nikada imati “nešto fali” ukus.

(Stvar ukusa)

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas