Oglas
· · Komentari: 0

Kako da pravilno sačuvate ostatke hrane: Ovoliko dugo ne sme da bude na sobnoj temperaturi

Praznici su uveliko tu, a to znači da treba pravilno da sačuvate ostatke hrane! Nemojte je bacati, ima načina da joj produžite svežinu!

1704277736_shutterstock_561902797.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Sezona praznika okuplja porodicu i prijatelje, a zabava i hrana su neizbežni. Ali šta radite sa svim preostalim ukusnim jelima? Ne dozvolite da odlična hrana propadne - jednostavno je odložite za kasnije! Ali vodite računa o svojim ostacima i čuvajte ih bezbedno da sprečite bolest ili kvarenje hrane. Predstavljamo 7 korisnih trikova da sačuvate ostatke hrane!

1. Kuvajte pravilno

Prvi korak u pravilnom čuvanju ostataka je kuvanje hrane na bezbednoj unutrašnjoj temperaturi. Crveno meso kao što su govedina, svinjetina, kotleti i pečenje treba da dostigne minimalnu unutrašnju temperaturu od 62 stepena. Pustite da meso odstoji najmanje tri minuta pre sečenja ili jela. Mleveno meso treba da se kuva na minimalnoj unutrašnjoj temperaturi od 72 stepena, a živina treba da dostigne unutrašnju temperaturu od 74 stepena.

2. Posuda za čuvanjeo stataka hrane

Bakterije rastu između 4 i 60 stepeni. Vruća hrana treba brzo da se hladi. Preporučuje se hlađenje ostataka u roku od dva sata od vremena kuvanja ili zagrevanja. Bacite svu hranu koja je stajala na sobnoj temperaturi duže od dva sata. Drugim rečima, najbolje je da svoju kuhinju održavate organizovanom i očistite odmah nakon obroka.

3. Brzo hlađenje hrane

Svu preostalu hranu čuvajte u frižideru ili zamrzivaču što je pre moguće kako biste sprečili rast bakterija. Sigurna temperatura skladištenja je 4 stepeni ili niža. Najbolja praksa je podeliti velike količine hrane u manje, plitke posude i iseći velike porcije na manje komade, što pomaže da se hrana brže ohladi.

4. Zamotajte i čuvajte bezbedno

Ostatke ne treba čuvati u kuhinjskom ormariću, već u frižideru ili zamrzivaču. Pokrijte sve ostatke tako što ćete ih umotati u hermetičku ambalažu ili u kutije za skladištenje. Ovo uklanja bakterije i mirise dok zadržava vlagu. Opšte pravilo je da se ostaci mogu čuvati u frižideru 3 do 4 dana, a u zamrzivaču 3 do 4 meseca. Imajte na umu da smrznuti ostaci mogu izgubiti vlagu i ukus kada se duže skladište

5. Odmrzavanje ostataka u kuhinjskom sudoperu

Pažljivo odmrznite ostatke kroz različite opcije. Koristite frižider, hladnu vodu ili mikrotalasnu, iako je frižider najbolja opcija. Nakon odmrzavanja, hranu treba jesti u roku od 3 do 4 dana. Za odmrzavanje u sudoperi, stavite ostatke u nepropusnu posudu ili plastičnu kesu.

6. Pouzdano zagrevanje

Uverite se da su svi ostaci hrane ponovo zagrejani na 74 stepena. Supe i sosove treba dovesti do ključanja. Pokrijte svu hranu dok se zagreva tako da zadrži vlagu i da se ravnomerno zagreva. Kada je moguće, mešajte hranu između podgrevanja.

7. Čuvanje pametnih porcija

Ponekad ostaci hrane mogu trajati nekoliko obroka. Zato je pametno podeliti velike količine ostataka na manje porcije pre zamrzavanja. To vam omogućava da rasporedite svoje obroke sa manje otpada, i manje vremena ćete da provodite u kuvanju, a više uživajući u večeri u svojoj kuhinji. Kada se bavite ostacima hrane, obavezno pratite gore navedene sigurnosne korake i držite dosta kutija za čuvanje hrane u kuhinjskim ormarićima.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas