Oglas
· · Komentari: 0

Recept za SARMU kakvu su spremale naše bake: Konačno otkriveno da li se u smesu stavlja jaje

Bez ovog tradicionalnog srpskog jela ne mogu se zamisliti jesenja i zimska trpeza

1701429105_Foto-Shutterstock-sarma.jpg
Foto: Shutterstok
Oglas

Svaka domaćica ili domaćin ima svoju malu tajnu kad priprema neko jelo, ali kod pripreme sarme velikih tajni ne bi trebalo da bude. Ipak, strasti na internetu uzburkala je rasprava – da li u smesu za sarme ide ili ne ide jaje?

Po društvenim mrežama se povela rasprava o sarmi. Jedni kažu da stavljaju jaje u smesu kako bi bila čvršća, odnosno da poveže sastojke. Drugi pak tvrde da jaje nema šta da traži u sarmi.
Ovaj recept 24sata.hr pronašao je u „Knjizi za svaku ženu“ koja je izdata davne 1952. godine u Zagrebu, u Hrvatskoj seljačkoj štampariji. Po njoj u sarmu ide jaje.

Sastojci:

3 glavice kiselog kupusa

Smesa za sarmu:

1/2 kg iseckane govedine
1/2 kg iseckane svinjetine
4 kašike u sitne kocke nasečene suve slanine
2 kašike masti
1 glavica sitno nasečenog luka (treba izdinstati)
1 celo jaje
1 kašika soli
1/2 kašike bibera
6 kašika pirinča
Za zapršku:
5 kašika masti
3 kašike brašna
1 kašika paprike
2 do 3 litre supe od suvog mesa ili vode
isečeni kiseli kupus
2 velike kašike soli

Priprema:

U posudi pomešati sve sastojke smese za sarmu. Od svake glavice kupusa listovi se skinu i malo iseku rebra, da budu tanja, a da se ne ošteti list.

Staviti list kiselog kupusa na dlan, a na list jednu kašiku nadeva. Sa one strane ruke gde je mali prst složiti kraj lista. Onaj kraj lista koji je najbliži zglobu zamotati. Preostaje još jedan kraj koji nije zamotan. Taj utisnuti prstima.

Napraviti zapršku, zaliti je vodom ili supom, dodati iseckani kupus, posoliti, prokuvati, složiti sarme preko kupusa, pokriti posudu i kuvati polagano tri do četiri sata. Ako je kupus previše kiselog ukusa, staviti jednu do dve kocke šećera, a ako imate surutke, dodati je umesto vode.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas