· · Komentari: 0
USLUGA VOICE ASSISTENT

Pametni zvučnici nas "tajno" slušaju i kada toga nismo svesni?

Uređaji u našim džepovima nas greškom "čuju" i do 19 puta dnevno, pokazali su istraživači sa dva Engleska univerziteta

Depositphotos_211210132_l-2015.jpg
Foto: Depositosphoto

Glasovne naredbe i reagovanje na određene fraze ideja su na kojoj su dizajnirani pametni zvučnici. Ipak, stručnjaci pokazuju da nas ti uređaji greškom "čuju" i do 19 puta dnevno što podriva sumnju da smo u svakom trenutku prisluškivani sa "druge strane" zvučnika.

Pročitajte još: Švajcarci nadmašeni i to se dešava prvi put! Apple preuzeo vođstvo na tržištu satova

Svaki virtuelni asistent pre primanja naredbe budi se jedinstvenom porukom, kao što uređaji Apple bude asistenta Siri sa porukom "Hey Siri". Istraživače zabrinjava činjenica da se oni mogu probuditi i kada se ne obratimo njima, ali prepoznau frazu nalik na onu za njihovo buđenje.


Foto: Pixabay

Tako su pokazali da asistent Siri reaguje na englesku rec "serioysly" (srb., ozbiljno) jer zvuci kao "Siri", ali ovo je samo jedan od primera reči na koje Siri reaguje.

Istraživanje koje je ovo razotkrilo sproveo je tim engleskih univerziteta Northeastern i College London tako što su pametne zvučnike postavili ispred televizora i pustili 125 sati različitih emisija, serija i filmova na Netflix-u.

Pročitajte još: Mobilni je 10 puta prljaviji od ve ce šolje, a korona virus na njemu može živeti 9 DANA

Testirali su prvu generaciju uređaja Google Home Mini, prvu generaciju Apple HomePod, drugu i treću generaciju Amazon Echo Dota i  Harman Kardon Invoke, koji ima Cortanu kao virtualnog asistenta. Prema "reakcijama" pametnih zvucnika, kao i analizi podataka došlo se do prosečne brojke od 19 uključivanja na određene reči.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.