· · Komentari: 0

Nutricionistkinja otkriva kako da prepoznate da li STE STVARNO GLADI ILI VAS APETIT VARA: Pratite ove signale koje vam telo šalje

Poznata nutricionistkinja poelila je važne savete kada je ishrana u pitanju i dnevni unos hrane

1660398074_pexels-adrienn-1537635.jpg
Foto: Pexels

Često se dešava kad na reklami ugledamo čokoladu, sladoled ili pripremu nekog jela, momentalno osetimo glad. U današnje vreme imamo pregršt različitih proizvoda koji nas mame bojama i ukusima, kao i šarenim ambalažama.  Zato je nekad teško da razlikujemo pravu glad od situacija kad nas hrana samo privlači. 

Svuda se mogu pročitati različiti saveti i dijete, ali čini se da je najbolje i najzdravije jesti kada zaista osetimo glad. Zato je važno prepoznati u kojim trenucima jedemo - da li unosimo hranu zato što smo tužni, zato što nam je dosadno ili nam samo izgleda privlačno.

Lekarka Dženis Hilman koja se bavi gojaznošću kod mladih osoba objasnila je:

"Veoma često imamo osećaj da nam se apetit budi, a zapravo je uzrok tom stanju stres, pa čak i samo dosada".

Pročitajte još: Tri domaća šejka za mršavljenje i čišćenje organizma: Uživajte u letnjim ukusima

Ona je dalje objasnila da su signali da je telu potrebna enegija individualne prirode, kao i to da potrebe za hranom mogu varirati iz dana u dan.

Još jedan vrlo koristan savet jeste da vodite dnevnik u koji ćete ispisati sve što ste pojeli. Pored toga, možete zabeležiti kako ste se osećali tada, količinu hrane i vreme. Tako ćete steći boli uvid u dnevni unos kalorija i namirnica.

Tako možete i videti situacije koje su bile "okidač" za aktivaciju osećaja gladi. Možda jedete više jer osećate napetost, nervozu ili stres, a ne zato što ste zaista gladni.

Ako ste zaista gladni, telo će vam poslati neki od ovih sedam signala:

  • krčanje creva, glavobolja, osećaj blage vrtoglavice, nervoza, malaksalost, drhtavica, osećaj praznog stomaka.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.