· · Komentari: 0
ŠOT ŠOU 2020.

Bizarna rešenja: Šta je ponudilo godišnje okupljanje proizvođača oružja, municije i opreme u Las Vegasu?

Amerika je svetska oaza zaljubljenika u vatreno oružje koji mogu da ispolje svoju strast prema pucanju trošeći enormne količine municije

shot-1.jpg
shot Oleg Volk i NSSF

Četrdeset i drugi tradiocionalni sajam oružja, municije i raznovrsne prateće opreme je posetilo više od šezdeset hiljada zainteresovanih, koji su na oko dve i po hiljade štandova mogli da proprate novitete i proizvodnu paletu svetske produkcije.

Pročitajte još: Luksuzna puška koja ostavlja bez daha: Tehnički, ergonomski i estetski savršena - dvocevka Holand-Holand

Prisutni proizvođači očigledno pomno prate i analiziraju potencijalno tržište prvenstveno u SAD, pa se prema tim parametrima kreira ponuda. Fabrike su ispravno procenile kako se proizvodni asortiman mora prilagoditi željama i potrebama šarolike populacije. Jer kratkocevno oružje u Americi najviše kupuju rekreativci koji, jednostavno, vole da pucaju i to - mnogo.

Specifičan kalibar za - plinking

Upravo za takvu klijentelu razvijen je i predstavljen novitet, pištolj Ruger 57, koji je zaokupio pažnju mnogih posetilica sajma. U pitanju je oružje kalibra 5,7x28 mm, koji već dugi niz godina izaziva oprečne reakcije stručne javnosti.

Ruger 57

Ruger 57 ima okvir kapaciteta 20 metaka, čeličnu navlaku sa prorezima koji smanjuje masu, te rukohvat od plastike ojačane staklenim vlaknima. Okidački mehanizam Secure Action je sa unutrašnjim orozom, dok su ostale komande konvencionalne, poput obostrane kočnice velikih dimenzija u stilu Kolta 1911 koji Amerikanci najviše vole. Sa gornje strane navlake je urezana površina za prihvat refleksnih ili optičkih nišana, jer se s razlogom smatra da će ovaj pištolj većina kupaca koristiti za plinking.

Pročitajte još: Apsolutno neuništiv! Ruger Sekjuriti Siks nakon ispaljenih milion i po metaka ostao neoštećen

Revolver GP100 Super Kompetišn

Iz iste fabrike stigao je i revolver GP100 Super Competition, kojem su, radi smanjenja ukupne mase, stanjeni doboš i obloga cevi. Na prvi pogled ove intervencije nemaju smisla, ali kako u kalibru 9x19 mm doboš kapaciteta osam metaka znatno brže rotira, šest inča duga cev ne preteže unapred i nadole kada se oružje ovako preradi. Očigledno se cilja jedna nama daleka grupacija strelaca specifičnog senzibiliteta, tako da ovoj novotariji ne predviđamo naročitu budućnost van Amerike.

Povratak Kolta na scenu

Posrnuli gigant "Kolt" obnovio je produkciju svog najčuvenijeg DA modela Python u verziji od nerđajućeg čelika, s cevima dužine 4,25 i šest inča. Primetno je ojačanje gornje strane rama u predelu gde je postavljen zadnji nišan. Fabričke specifikacije barataju podatkom od 30 odsto više materijala nego što je to bio slučaj sa tim delom na primercima koji su prestali da se proizvode 2005. godine.

Malokalibarski Glok

Najviše interesovanja tokom rejndž deja (dan kada se na poligonu mogu da isprobaju noviteti aktuelne produkcije), bilo je za novi Glok 44 - pištolj u kalibru .22 LR. Posle više ili manje uspešnih konverzija, inženjeri razvoja austrijske fabrike odučili su da prihvate izazov i tržištu ponude ono što se dugo očekivalo. Na ovom novom modelu, polimer je ugrađen i u navlaku, što je rezultiralo ukupnom masom od samo 415 grama. Kapacitet okvira je 10 metaka, a spoljne dimenzije odgovaraju modelu G19. Prema rečima naših sagovornika, pištolji su odlično funkcionisali sa različitom komercijalnom municijom, a isprobalo se mnoštvo strelaca.

Za posebnu klijentelu

Kolt Piton

U istom kalibru ivičnog paljenja prikazan je KRIS Vektor krajnje neobičnog izgleda, sa šest verzija, zavisno od dužine cevi i tipa kundaka, te površinske zaštite. Varijanta deklarisana kao karabin ima cev od 16 inča i kundak u M4 stilu, dok ona koja se u SAD smatra pištoljem ima kraću cev od 6,5 inča i kundak koji se popularno naziva narukvicom. Još jedno bizarno oružje koje neće naći poklonike van Severne Amerike.

Pročitajte još: U jednom komadu oružje za lov i samoodbranu: Ruger je stigao - pravac strelište

KRIS Vektor

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.