Oglas
· · Komentari: 0
ZDRAVLJE

Imate problem sa ŠTITNOM žlezdom? Izbegavajte ove namirnice, samo pogoršavaju stanje organizma

Kod problema sa štitastom žlezdom svakako se treba savetovati s lekarom

1617185619_9794fc9ff2b77ac93271c808c6b92345936a5462.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Da li se dešava da vam je stalno previše toplo iako brojke na termometru pokazuju da temperatura i nije baš visoka?

Ili danima malo jedete a ipak dobijate na težini? Možda vas prati osećaj konstantnog umora uz česte promene u nivou energije i raspoloženja?

A možda je situacija obrnuta: dinamični ste (i previše), srčani puls vam je konstantno ubrzan, jedete i više nego obilno, a gubite na težini?

Šta je štitna žlezda?
Štitna žlezda (tiroida, štitasta žlezda) je najveća žlezda sa unutrašnjim lučenjem (endokrina žlezda) u ljudskom organizmu. Kod zdravih osoba njena težina je između 20 i 40 grama.Nalazi se na prednjoj strani vrata i po svom obliku podseća na leptira i pokreće se pri gutanju.

Bilo kako bilo, ovo su samo neki od znakova koji govore da je vreme da proverite u kakvom je stanju vaša štitna žlezda.

Na zdravlje štitne žlezde treba da mislimo na vreme i da uradimo sve što možemo kako bismo sačuvali ovu važnu žlezdu i kako bi ona mogla nesmetano da obavlja svoje funkcije.

Štitna žlezda i ishrana

Od davnina je poznato da zdravlje na usta ulazi, tako da i štitna žlezda „voli“ određene namirnice koje joj pomažu u održavanju njenog pravilnog rada.

Takođe postoji i određena hrana koja narušava njen rad kao što je npr. hrana koja sadrži gluten (pšenica i još par žitarica.) Kod osoba koje imaju izvesnu intoleranciju na gluten, može doći do autoimune reakcije koja ujedno oštećuje i tkivo štitne žlezde.

Mehanizam oštećenja je prilično bizaran: Pogođene osobe obično imaju sindrom propustljivih creva, pa molekuli glutena prolaze u krvotok gde bivaju prepoznati kao uljezi. Imuni sistem reaguje, šalje odbrambene snage koje ga uspešno eliminišu.

1. Pržena i prerađena hrana

Sa njom nećete uneti u organizam ništa dobro, ali ćete zato uneti mnogo više natrijuma i loših masnoća nego što ste planirali. Ove supstance imaju negativan uticaj na celo telo, pa tako i na štitnu žlezdu.

2. Gluten

Ovo se odnosi na osobe koji ga teško podnose, a prema istraživanjima, veliki broj pacijenata s bolestima štitne žlezde ima i celijakiju.

Za zdravlje štitaste žlezde poželjni su sledeći nutrijenti:

Selen – nalazi se u pečurkama, morskim rakovima, bakalaru, tuni, telećoj jetri, brazilskim orasima, semenkama suncokreta, celim žitaricama

Gvožđe – prirodni izvori su crveno meso, teleća jetra, riba, jaja, orašasti plodovi, semenke bundeve, spanać, blitva, kelj, kupus

Kalcijum – ima ga u zelenom lisnatom povrću, brokoliju, mleku i mlečnim proizvodima, repi, sardeli, lososu, školjkama, zobi, mahunarkama, orašastim plodovima

Cink – sadrže ga teleća jetra, crveno meso, šampinjoni, spanać, tikvice, špargla

                    Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas