Oglas
· · Komentari: 0
ZDRAVE ŽIVOTNE NAVIKE

Izbegnite BELU SMRT! Evo ih pet PRIRODNIH ZAMENA za beli šećer

Zamenom belog šećera prirodnim i zdravim zaslađivačima može se pozitivno uticati na zdravlje i pritom neprimetno izgubiti po neki kilogram

1596493451_dijabetes.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Šećer je toliko zastupljen u prehrambenim namirnicama i raširen, da ga nesvesno konzumiramo u većini slučajeva, pića pa čak i mlečnih proizvoda.

Pročitajte još: Uradite detoks organizma, oslabite i podignite imunitet uz pomoć VITAMINSKE salate (FOTO)

Rafinisani šećer na globalnom nivou doprinosi razvoju dijabetesa tipa 2. Uprirodi postoji dovoljan broj zdravih zamjena za rafinisani, beli šećer tako da nećete niti primetiti da ga više ne koristite.

Umesto rafinisanog, priroda je dala brojne zamene i zaslađivače koji ne mogu štetiti zdravlju

Pročitajte još: Sve što ste ikada znali o zdravoj ishrani NIJE TAČNO: Ovih 5 PRAVILA treba da PREKRŠITE

Med

Med je odavno poznat kao super namirnica koja obiluje antioksidansima, mineralima, vitaminima, enzimima i drugim fitonutrijentima. Vrlo je sladak, a ima mnogo niži glikemijski indeks u odnosu na rafinisani beli šećer.

Pročitajte još: ODAHNITE! Ne treba da se NALIVATE VODOM na silu i po svaku cenu

Javorov sirup

Javorov sirup je prirodni zaslađivač koji predstavlja odličnu alternativu za beli šećer. Obiluje mineralima kao što su cink i mangan, pa pomaže u uravnoteživanju nivoa lošeg holesterola. U svakom slučaju, dijabetičari bi trebalo da ga koriste sa oprezom jer ima relativno visok glikemijski indeks.

Sirup smeđeg pirinča

Unos belog rafinisanog šećera je najveći svetski uzrok dijabetesa tipa 2

Pročitajte još: ŽIVKO IMA LEK! SEDAM recepata za najčešće letnje BOLESTI šumadijskog TRAVARA ŽIVKA

Iako je mnogo manje obrađen od belog šećera, ovaj sirup sadrži oko 45 odsto maltoze, šećera sa visokim glikemijskim indeksom. Dijabetičari bi zbog toga ipak trebalo da izbegavaju ovaj proizvod.

Organski šećer

Organska proizvodnja šećera koristi ekološki uzgojenu šećernu trsku bez dodataka pesticida i drugih hemikalija. Tamnije je boje jer nije toliko rafiniran kao beli šećera i sadrži jedan deo melase.

Stevija

Pročitajte još: Posle ovih biljnih napitaka IZGUBIĆETE STOMAK i "osušiće" se masne naslage

Stevija je biljka koja je čak 300 puta slađa od šećera, a istovremeno ima vrlo nizak glikemijski indeks pa je mogu koristiti i dijabetičari.

Pre nekoliko godina je američki FDA odobrio jedan formulu sastojaka sa stevijom kao dodatak ishrani. Od tada na tržištu postoji veći broj zaslađivača na bazi stevije iako je samu biljku uvek bolje koristiti u prirodnom obliku.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas