Oglas
· · Komentari: 0

JESENJE POVRĆE ZA DOBAR VID: Obavezno uvedite ovih pet namirnica u ishranu

Ishrana sa visokim sadržajem voća i povrća, a niskim unosom zasićenih masti i šećera je jedna od najboljih stvari koje možete u ovom periodu godine da učinite za očuvanje zdravlja vida, kao i celokupnog organizma.

1700041862_179501_shutterstock-446738386_iff.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Za očuvanje zdravlja oka i vida posebno su značajni vitamini A, C, E, kao i mineral cink. Uz pravilnu ishranu bitni su i pregledi očnog lekara, bar jednom godišnje, radi provere vida, ali i radi preventive ili bar ranog otkrivanja ozbiljnih bolesti poput dijabetesa, autoimunih poremećaja i određenih vrsta raka, koji se mogu otkriti pregledom oka.

Među brojnim jesenjim namirnicama neke su posebno blagotvorne za zdravlje očiju.

 

Kelj

Kelj sadrži hranljive materije - lutein i zeaksantin. Oba ova antioksidansa nalaze se u visokim koncentracijama u makuli (žutoj mrlji), središtu retine (mrežnjače) koja je odgovorna za ono što vidimo direktno ispred sebe. Telo prirodno ne proizvodi sve ove hranljive materije koje su mu potrebne, pa je važno da ih uzimamo kroz hranu. Konzumiranje puno lisnatog zelenog povrća poput kelja ili spanaća pomaže u zaštiti vida i smanjuje rizik od katarakte i makularne degeneracije.

 

Šargarepa

Šargarepa sadrži mnogo vitamina A koji pomaže u zaštiti površine oka i neophodan je za borbu protiv suvog oka i održavanju dobrog vida. Vitamin A takođe igra ulogu u smanjenju rizika od gubitka vida zbog makularne degeneracije i katarakte.

 

Paprika

Iako su i paprike dostupne tokom cele godine, vrh sezone je upravo sada, na jesen. Paprike jarkih boja pomažu u održavanju površine očiju zdravom i smanjuju rizik od starosne makularne degeneracije. Samo jedna činija paprike obezbeđuje 100 odsto preporučene dnevne vrednosti vitamina A i C. Osim toga, paprika je bez masti, niskokalorična i sadrži tri grama vlakana po činiji.

 

Bundeva

Bundeva je jesenja namirnica koja sadrži hranljive materije za oči, uključujući vitamine A, C i E, cink, vlakna, lutein i zeaksantin. Ovi mikronutrijenti pomažu u borbi protiv starosne makularne degeneracije, sindroma suvog oka i katarakte.

 

Tikvice

Tikvica je bogata luteinom i zeaksantinom, vitaminom C, vitaminom E, cinkom. Hrana puna cinka može pomoći u sprečavanju katarakte. Takođe, tikvica sadrži i mangan, kalijum i magnezijum. Pored toga što štiti oči, tikvica je dobra i za održavanje telesne težine i nivoa holesterola u krvi. Tikvice sadrže dosta antioksidansa, posebno karotenoida poput luteina, zeaksantina i beta-karotena, koji je takođe dobar za zdravlje očiju.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas