Oglas
· · Komentari: 0

Jednostavan način da smanjimo šećer: Promenite čestu dnevnu naviku

NIje lako smanjiti unos šećera

1667814975_shutterstock_1714786945.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Imamo osećaj da nam šećer hranu čini ukusnijom, pa je nekada zaista teško da smanjimo njegov unos, posebno ukoliko to već postala navika.

Prema Američkom udruženju za srce, preporučena količina šećera za muškarce je 36 grama, a za žene 24 grama, ali se smatra da se na dnevnom nivoz konzumira mnogo više. Previše šećera može da dovede do kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2, piše The List. Zato je najbolje da umereno unosimo.

Pročitajte još: Jednostavna joga vežba koja povećava sigurnost: Svako može da je uradi kod kuće

Provera nutritivne vrednosti na upakovanoj hrani može da pomogne ljudima da donesu zdravije izbore.

Kako da smanjimo unos šećera na zdrav način?

Izbegavanje napitaka sa šećerom

- Najočitiji korak je da se eliminišu pića sa šećerom iz ishrane, a zamenite ih vodom ili vodom sa prirodnim ukusom sa malo ili bez šećera - savetuje dr Mark J. Tager za The List.

Da li ste znali da su pića na vrhu liste kao izvor dodatog šećera? Prema Američkom udruženju za srce, 47% naše potrošnje dodatnog šećera dolazi od pića poput bezalkoholnih pića (25%), voćnih sokova (11%), kafe/čaja (7%) i sportskih/energetskih pića (3%). Grickalice i slatkiši ih blisko prate sa 31%.

Pročitajte još: SALEP - topli, slatki napitak sa Bliskog istoka idealan za HLADNE dane: Mnogi su ga pili kao mali, a nisu ni slutili koliko je ZDRAV

Može biti izazovno smanjiti unos šećera kada konzumirate mnogo upakovanih proizvoda. Stoga, vođenje računa o izboru hrane i pića može dugoročno pomoći vašem zdravlju.

Deserti su ukusni i odličan način da se počastite. Međutim, većina njih nema visoku nutritivnu vrednost, pa ako žudite za šećerom, možete da odaberete zdravije opcije kao što su, sveže voće, grčki jogurt sa cimetom/voćem ili tamna čokolada, piše Healthline.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas