Oglas
· · Komentari: 0

ŠVEDSKA DIJETA je sve poznatija: Četiri namirnice su strogo zabranjene

Švedska dijeta poznata je i kao LCHP dijeta, prvenstveno je namenjena uravnoteženeoj ishrani

1682774149_shutterstock_622381814.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Ova popularna dijeta predstavlja jednu od najrestriktivnijih jer je zabranjen veliki broj namirnica, ipak bez obzira na ovo njena popularnost rapidno raste.

Poznata je i pod imenom LCHP (low carbohydrates high proteins), a njen fokus je na svođenju ugljenih hidrata na minimum, uz povećani unos proteina i prirodnih masnoća.

Dopuštene su:

  • Sve vrste mesa i masnoća životinjskog porekla, uključujući i one masnije poput jagnjetine i svinjetine,
  • Sve vrste ribe i ostalih morskih plodova,
  • Ostale namirnice životinjskog porekla poput jaja i mlečnih proizvoda.
  • Što se tiče biljnih masnoća, dopuštena je konzumacija svih hladno ceđenih ulja poput maslinovog, susamovog, lanenog i kokosovog.

Preporučuje se da jedete što više lisnatog povrća poput salate, kelja, kupusa, ljubičastog kupusa, blitve, spanaća, karfiola, brokola, prokelja, rajčica, paprike, tikvica, patlidžana, krastavaca, celera, maslina, gljiva, koromača, belog luka i začinskog bilja.

Strogo su zabranjeni:

  • šećer
  • testo
  • pirinač
  • krompir

Takođe, ne bi trebalo da konzumirate: slanutak, grašak, leću, pasulj i šargarepu jer sadrže ugljikohidrate.

Bez obzira što su mlečni proizvodi dozvoljeni, preporučuje se da oni, kao i majonez i razni drugi umaci budu domaće proizvodnje jer je potrebno izbegavati prerađenu rafinisanu hranu i hranu sa dodacima.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas