· · Komentari: 0
ZDRAVLJE

Dr NESTOROVIĆ savetuje: Ako želite da budete ZDRAVI svakog dana morate unositi CINK

Stresan način života i nepravilna ishrana, mogu dovesti do iscrpljenog organizma, a samim tim može se odraziti i na gubitak raznih vitamina i minerala

1613744076_nestorovic.jpg
Foto: YouTube printscreen /TV Pink

Jedan od najbitnijih elemenata čovekovog organizma, svakako je cink, čije odsustvo organizamu možete nadoknaditi, unošenjem namirnica koje su njime bogate. 

Pročitajte još: Čaj od BELOG SLEZA: Leči kašalj, podiže imunitet, a u Srbiji se gaji na ovim mestima

Kako biste izbegli simptome uzrokovane nedostacima cinka, neophodno je da u svoju ishranu uvrstite meso, poput govedine, zečetine i jagnjetine. Takođe, sardina, suvo i mahunasto voće, kao i integralne žitarice, veoma su bogate ovim elementom.

Simptomi nedostatka cinka, mogu biti slični prehladi:

– slabljenje imuniteta
– pojačana nervna napetost
– hronični umor
– otežano zarastanje rana
– kožne promene
– noćno slepilo
– poremećaj ukusa
– dugotrajna dijareja
– zakasneli razvoj
– smanjen apetit
– gubitak čula ukusa i mirisa
– mentalna letargija
– pojačana sklonost ka infekcijama
– opadanje kose
– smanjenje broja spermatozoida (a time i plodnosti)
– smanjenje seksualnog nagona
– suva i ogrubela koža
– krhkost i bele mrlje na noktima
– smanjenje telesne težine

Cink je veoma važan za funkcije u organizmu i stvaranju preko 200 enzima, zbog čega je neophodno  konzumirati namirnice koje su dobri izvori cinka, poput: jaja, semena bundeve, graška, integralnih žitarica, morskih plodova - posebno ostriga, srvenog mesa - svinjetine i govedine, oraha, spanaća, mleka, klica, vina, soje, iznutrica, belog luka, kupusa i slično.

Zbog toga je neophodno poslušati savet doktora nestorovića, koji smatra, da cink treba unositi u vidu suplemenata u određenoj dozi.

Cink ima interesantno dejstvo zato što blokira mesta na kojima se vezuju virusi. Cink se mora uzimati u vidu suplemenata i to u dozi od 10 do 15 mg dnevno za odrasle 

Cink je veoma dobar za jačanje imuniteta, rast i razvoj, bržeg zarastanja rana, prevencije od prehlade i gripa, sprečava uvećanje prostate, održava dobar vid, jača mišiće i kosti, jača kosu i nokte,  ublažava predmenstrualne sindrome kod žena, antikancerogeno dejstvo.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.