· · Komentari: 0
Džepni noževi

Oni koji PRVI REAGUJU u rizičnim okolnostima (FOTO)

“Zero Tolerans” fokusiran je prvenstveno na proizvodnju robusnih foldera za službenu upotrebu tj. za vojsku, policiju, vatrogasce, spasilačke službe i sve ono što Amerikanci nazivaju “first responders”

1602098533_ZTolerance.jpg
ZTolerance - foto: ZT

“Zero Tolerans” je premium brend u okviru međunarodne korporacije KAI sa sedištem u Japanu. Izgleda da je globalna pandemija virusa Covid 19 unela pometnju u mnoge oblasti, između ostalog i u industriju noževa u SAD. 

Pročitajte još: Borbeni noževi američkih specijalaca (FOTO)

ZT-0308 najrobusniji folder trenutno u ponudi, foto: ZT

“Zero Tolerance” se ponosi time što su njihovi noževi u potpunosti izrađeni u SAD, što je upadljivo ispisano i na kutijama u koje su upakovani. Rukovodstvo ove renomirane kompanije je kao odgovor na poteškoće izazvane pandemijom reagovalo značajnim smanjivanjem broja modela u katalogu. Sada je u ponudi 20 modela, uz šest novih foldera u ovoj sezoni, tako da noviteti trenutno čine skoro trećinu ponude. Početkom leta došlo je do korekcije cena svih modela bez obzira na to koliko su dugo u ponudi. 

Čelik u doba korone 

ZT-0308 je drugi folder serije Kalibar, promovisane prošle godine sa modelom ZT-0223. Za razliku od prethodnika koji je pomalo “na silu” omaž legendarnom nožu Ka Bar, novi ZT-0308 je dizajniran “u kući”, ali ne potpuno autentičan. Jer silueta je donekle familijarna sa prethodnim modelima ZT-0300/0350, koje je dizajnirao Ken Onion,.

Karakterističan trouglasti prorez iza osovine na ZT308, foto: ZT

Ipak, novi folder ima drugačije oblikovana leđa sečiva sa “lažnom oštricom” koja olakšava probijanje. Rezultat je vrlo snažan nož težak 197 grama sa impresivnim, širokim sečivom dugim 96 mm, izrađenim od novog 4 mm debelog CPM-20CV nerđajućeg čelika unapređenih osobina, povećane tvrdoće u rasponu 60-62 HRc. 

Drška je u osnovi titanijumska sa frejm lok bravom koju je patentirao Kris Riv i reljefnom teksturom na površini koja sprečava klizanje šake. Leva strana je od kompozita G-10 u boji peska. Upadljivo snažna osovina sečiva sa prečnikom od 6,35 mm dobila je u zadnjem delu prorez, poput trouglastog prozora. 

Lagan i čvrst Model ZT-0707, foto: ZT

Ovaj dizajnerski detalj očigledno ima samo estetsku funkciju, što je izazvalo podeljene reakcije ljubitelja ovog brenda naviknute na “strogo funkcionalne detalje”. U svakom slučaju, novi ZT-0308 deluje više upotrebljivo, a dobra novost je i to da je Kompanija smanjila cenu svih svojih noževa za više od 20 %, tako da model ZT-0308 sada košta 300 dolara. 

Elegantan i ubojit 

U sklopljenom položaju, foto: ZT

ZT-0707 je elegantan primer ravnoteže dimenzija i performansi, vitak profil čini ga udobnim za rukovanje, a u džepu ga je teško primetiti. Između ostalog i zahvaljujući pametno oblikovanoj i pozicioniranoj šnali za nošenje. Težak je samo 68 grama, a ima 89 mm dugu i 3,1 mm debelu oštricu od CPM-20CV čelika. Konstrukcija drške je od titanijuma, a leva strana je od laganog i čvrstog karbon fibera.  

Namenjen svakodnevnom nošenju, ovaj nož je dobio stoun-voš finiš na kome je jako teško primetiti tragove korišćenja ili oštrenja. Otvaranje je uz pomoć flippera tj. proširenja u bazi sečiva koje poput peraja viri iz drške u sklopljenom položaju. Dovoljno je povući ga kažiprstom, pa da oštrica iskoči i zabravi se. 

ZT-0707 sa drškom od ugljeničnih vlakana, foto: ZT

S obzirom na to da se na osovini sečiva nalaze kuglični ležajevi, bilo je neophodno na neki način se odgurati od neželjenog otvaranja noža u džepu. To je urađeno instaliranjem TDS - fino podesivog sistema koji frikcijom drži sečivo u dršci. Uprkos maloj širini sečiva, ZT-0707 se reklamira kao odličan sekač jer je brušenje ravno uz kontinuiranu krivinu od baze do vrha. I ovaj model je dobio prepoznatljiv truglasti “prozor” iza osovine koji ga vizuelno čini još vitkijim, a njegova cena je 248 dolara. 

Ozbiljan “mališan” 

ZT-0022 kompaktan radni nož, foto: ZT

ZT-0022 je kompaktan nož pomalo neobičnih proporcija namenjen svakodnevnom nošenju i korišćenju. Ovim modelom se “Zero Tolerans” pridružio kompanijama kao što su “Spajderko”, “Benčmejd” i “Lionstil” koje nude kratke, lagane noževe vrhunskog kvaliteta bez ambicije da budu oružje ili univerzalni alati. Jednostavno, pružaju samo dobar mali nož za one od kojih posao zahteva takvu alatku.  

Sečivo dugo samo 49 mm je ravno brušeno do 2/3 visine i zadržalo je klasičan klip point vrh poput bouvi noževa. Drška u kombinaciji titanijum-ugljenična vlakna ima dva lučna udubljenja za prste koja poboljšavaju kontakt ruke sa nožem i rukovanje čine manje zamornim i bezbednijim. 

Maleni ZT-0022 ima titanijumski ram i minimalnu masu, foto: ZT

Dizajner je Tim Gelijan koji ovaj nožić opisuje kao moćan mališan. Čvrsta konstrukcija i kvalitetni materijali daju mu za pravo da tvrdi kako je ZT-0022 spreman i sposoban za obavljanje bilo kakvog sečenja primerenog njegovoj veličini. Ovaj, 50 grama težak folder košta 200 dolara. 

Lagani EDC model 

Uprkos dimenzijama Model 022 je ozbiljna alatka, foto: ZT

ZT-0357 je još jedan iz Kalibar serije noževa. U osnovi zamišljeni kao univerzalni radni i taktički noževi za celodnevno nošenje, ove foldere je dizajnirao fabrički tim sa ciljem da budu upotrebljivi za više namena. ZT-0357 očigledno ima sličnosti sa pojedinim “Keršou” modelima, a na to upućuje i patentirani asisted spid sejf sistem za otvaranje sečiva, koji ga posle nekoliko milimetara pritiska na flipper uz pomoć opruge lansira u otvoren položaj. 

 Agresivne linije ZT-0357, foto: ZT

Brava je klasično Voker liner-lok rešenje, a sečivo je dugo 82 mm i ravno brušeno skoro celom visinom. Drška u osnovi ima “šasiju” tj. ram od nerđajućeg čelika, stranice su od diskretno ohrapavljenog G-10 crne boje. Šnala za duboko nošenje može da se prebaci na drugu stranu, tako da se nož lako prilagođava levorukim korisnicima. Uprkos čvrstoj konstrukciji, masa je ostala prihvatljivo mala - 102 grama a cena je 148 dolara. Za “Zero Tolerans” standarde to je prilično povoljno. 

Pročitajte još: Posle nekoliko vekova Rus Sergej Baranov otkrio tajnu livenog damaskusa (FOTO)

ZT-0357 je tipičan folder za ovu firmu, foto: ZT

Očigledno je da u ZT pokušavaju da pronađu pravi način da zadrže poziciju na tržištu. Ograničenje ponude, novi modeli, niže cene, sve to je jasan signal da ZT ne planira da tek tako preda zasluženo mesto premium proizvođača serisjkih foldera. Nadamo se da će biti uspešni kao do sada. 

Dragan ŠAPONJIĆ 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.