· · Komentara: 0
BAKINA KUHINJA

OSNOVNO UPUTSTVO I SAVETI: Evo kako da pripremite SLAVSKI KOLAČ i kako da ga ukrasite (FOTO/VIDEO)

Slava je slavski kolač, žito i sveća!

1605946265_20201120_172002.jpg
Foto: Privatna arhiva

Potrebno je:

  • 500 ml vode (od toga poželjna je i osveštena voda za kolač)
  • 800-850 gr brašna
  • 1 kašičica soli i šećera
  • 20 gr svežeg kvasca

Priprema:

U malo mlade vode rastopiti kvasac i šećer i dodati jednu kašiku brašna. Ostaviti 5 min. Sipati u vanglu, dodati osvećenu vodicu i ostatak vode, brašno so i sve dobro izjednačiti.

Foto: Privatna arhiva

Dodavati brašno da testo bude srednje tvrdo i dobro ga izraditi rukom bar 10 min. Poklopiti ga folijom i krpom i ostaviti 40 min na toplom da dobro naraste. Istresti na dasku koja je posuta brašnom.

Pročitajte još: Kupili ste kesten - kako ga spremiti? (FOTO/VIDEO)

Foto: Privatna arhiva

Odvojiti malo manje od pola, jedan mali deo za 4 jednake loptice, pa ih malo obraditi rukama i poklopiti folijom i krpom.

Pročitajte još: Jednostavan trik kako da ISPOHUJETE BATAKE, a da sačuvaju sve svoje sokove

Zamesiti 300 gr brašna sa vodom i zamesiti trvrdo testo. Obraditi dobro i oklagijom dobro istanjiti. 

Foto: Privatna arhiva

Pečatom koji morate imati ako pravite kolač, a možete da ga nabavite u svakoj crkvi, izvaditi 5 pečata.

Rezati razne figure pomoću modlica ili ako ste vični sami pravite. Figure pokriti. Tepsiju obložite pek papirom, pa prvo najveću loptu oklagijom razvucite veličine dna šerpe ili tepsije.

Pročitajte još: POSNO I PIKANTNO: Čili flekice sa kiselim kupusom (FOTO/VIDEO)

Četri male loptice poređajete preko njega unakrsno, a na sredinu stavite najmanju lopticu. 

Foto: Privatna arhiva

Svaku lopticu malo pokvasite vodom da se bolje zalepi i stavite da se peče. Figurice takođe zalepite po želji (grožđe, golubove, cveće, lišće, burence, ptice žito i sl.).

Pročitajte još: Napravite DOMAĆI HLEB na listu kupusa: Bez aditiva (FOTO/VIDEO)

Ostavite da kolač još malo poraste, pa ga pecite oko sat vremena ako treb, a i duže da bude lagan na 180 stepeni C.

Pečen kolač pokrite da malo odmekne i lakše se izvadi iz tepsije ili šerpe. Srećna Slava domaćine!

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.