Oglas
· · Komentari: 0
KOČENJE

OTKAZIVANJE KOČNICA nije rezervisano samo za filmove! Evo šta uraditi ako se to desi u REALNOM ŽIVOTU

Ovo je noćna mora svakog vozača.

1602323589_Depositphotos_132009838_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Iako mnogi misle da se ovo dešava samo u filmovima, česti su slučajevi da ljudima otkažu kočnice na vozilu. Ovo se najčešće dešava zbog pucanja creva u kojima se nalazi hidraulično ulje koje pokreće vaše kočnice.

Međutim, šta raditi ako kočnice na vozilu otkažu?

Prvo što treba da uradite jeste da nekoliko puta brzo pritiskate nožnu kočnicu. Tako ćete stvoriti pritisak u kočionom sistemu i možda uspeti da zakočite. Ako to ne uspe, imate dve opcije koje će vam pomoći da vozilo usporite.

Pročitajte još: Evo kako da sami popravite NAPUKLU ŠOFERŠAJBNU

Prva pomoć je naravno ručna kočnica, koja će vam pomoći da dosta usporite automobil. Pritisnite dugme na ručnoj, a zatim podignite ručnu. Ako čujete da vam točkovi klize, kočnicu blago popustite, pa je opet podignite. Ručna kočnica nije toliko jaka, ali će uspeti da vam pomogne da usporite i kasnije zaustavite vozilo.

Foto: Depozit

Međuitm, postoji i motorno kočenje koje će vam dodatno pomoći da usporite autombil. Dok usporavate sa ručnom, prebacite stepen prenosa motora u nižu brzinu, pustite kvačilo, a zatim brzine spuštajte sve do najniže. Spuštanjem u nižu brzinu, sam motor usporiće vaše točkove, što će olakašti posao ručnoj kočnici i tako vam pomoći da se bolje zaustavite.

Pročitajte još: ČUVAJTE SE! Kiša, oluja i grmljavina prave probleme tokom vožnje - pogledajte kakve sve opasnosti vrebaju

Ako primetite da se auto ne zaustavlja dovoljno brzo i da psotoji rizik da ugrozite nečiji život, onda pokušajte da vozilom udarite u nešto mekano, poput žbunja ili u metalne bankine koje su napavljene za zaustavljanje vozila.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas