Oglas
· · Komentari: 0
Oprez

ČUVAJTE SE! Kiša, oluja i grmljavina prave probleme tokom vožnje - pogledajte kakve sve opasnosti vrebaju

Jaka kiša, iznenadni pljusak, grad, jak vetar leti znaju itekako da zagorčaju život

1597414257_kisa-naslovna.jpg
Oglas

Jasno je da je prvi prioritet svake vožnje da bude bezbedna po sve učesnike u saobraćaju. Jedan od uslova koji mogu naglo da se pogoršaju (ono čuveno "prilagodite vožnju uslovima u saobraćaju") je smanjena vidljivost!

O tome kakve nas opasnosti vrebaju zimi smo već pisali i savetovali naše čitaoce, ali smanjena vidljivost u toku leta je nešto o čemu, apriori, skoro niko ne razmišlja dok se ne nađe  "u neobranom grožđu".

Krenimo redom. Jutro, krenuli ste na put, kad odjednom magla. Ova vremenska pojava nije karakteristična samo za zimu.

Foto: Arhiva "Novosti"

I leti se često, naročito posle kiše, usled jakog isparenja, topliji su dani, pojavi magla! Jasno je, smanjite brzinu, upalite maglenke, a ako ih nemate oborena svetla. Nikako duga. Bitno je, a to se valjda i podrazumeva da su vam brisači ispravni. Ukoliko je magla baš gusta upalite sva četiri žmigavca. Pri nailasku na krivinu iskoristite i sirenu...

Pročitajte još: Da li su vaši LJUBIMCI BEZBEDNI dok ih prevozite u kolima?

Ipak, leti će nas najčešće "zaskočiti" jak pljusak. Iznenadna provala oblaka. I tu je preporuka da prvo smanjite brzinu. Važno je i da li znate kakva je konfiguracija puta pred vama. Jer, može se desiti da nailazite na niži deo grada gde će se stvoriti neke bare ili će jednostavno naići bujica. Setite se slika automobila koji bespomoćno plutaju dok ih voda nosi niz ulicu.

Ukoliko možete, bolje je da se parkirate i na bezbedno mesto i da sačekate da prođe nevreme. Pogotovo ono praćeno munjama, gradom. U kolima se, to je poznato, bezbedni od udara groma, ali je jako teško u tim uslovima, kada i maksimalna brzina brisača ne pomaže, voziti.

Foto: Arhiva "Novosti"

U trenucima dok vozite po pljusku, kiši, shvatićete i zašto je bitno kakve gume i u kojem stanju, imate na svom vozilu. Bolje, kvalitetnije gume, sa dobrom šarom, imaju i bolju sposobnost "izbacivanja, istiskivanja vode" između kolovoza i dela pneumatika koji prijanja na njega. Ukoliko to guma "loše obavlja" vozilo je jako teško kontrolisati.- I naravno, smanjite bryinu, upalite oborena svetla, a i sva četiri žmigavca nisu na odmet.

Pročitajte još:  Na čuvenom "Testu severnog jelena" nije se proslavio ni "golf 8" (VIDEO)

Ukoliko je kiša stala ili je oslabila toliko da mođete da nastaviti put budite i dalje jako oprezni. Svaka barica na putu je potencijalna opasnost. Možda se ispod krije šaht sa koga je bujica upravo odnela poklopac, ili jednostavno udarna rupa, zamaskirana čeka da vam upropasti dan.
Ukoliko naiđete na veći deo puta koji je pod vodom najbolje bi bilo da zaustavite automobil i izađete iz njega da bi natenane proverili o kakvoj se "vodi" radi.

Foto: Arhiva "Novosti"

Poštujte nepisana pravila iskusnijih vozača. Nikada ne pretičite u takvim situacijama. Uvek imajte dovoljno tečnosti u posudama koje služe za pranje stakala. Kod svake promene pravca uverite se da vas je vozač iz drugih kola uočio. Ne ubrzavajte i ne kočite naglo.

Bolje je i zakasniti nego nikada ne stići!

Ukoliko je bočni vetar jak, veoma je  bitno da smanjite brzinu što više možete. I u ovom slučaju zaboravite na preticanja. Naročitu pažnju obratite ako prelazite mostove, nadvožnjake.

                                              Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas