Oglas
· · Komentari: 0
KARABIN

"DOGOVORENO ORUŽJE": Nova ruska puška izazvala veliko interesovanje javnosti (FOTO)

Elitno oružje "Mejd in Raša" deluje egzotično i privlačno na pretrpanom tržištu gde dominiraju američki i zapadnoevropski proizvođači

fantom-2.jpg
"Moscow Small Arms Company"
Oglas

Impresivna preciznost od 0,1 MOA na 100 metara, koju je demonstrirao ruski, navodno lovački karabin, više odgovara taktičkoj ili dalekometnoj sportskoj pušci.

Nova ruska firma "Bespoke Gun" je očigledno usmerena na zapadno tržište, što govori i naziv na engleskom jeziku (u slobodnom prevodu "dogovoreno oružje"). Osim ciljanog tržišta, ime kompanije ukazuje na orijentaciju ka proizvodnji kastom oružja po narudžbini kupca.

Futuristički dizajn

Na sajtu kompanije, za sada je predstavljeno samo jedno, ali prilično interesantno oružje. Reč je o (navodno) lovačkom karabinu visoke preciznosti nazvanom "Fantom H".

Na pušci prvo primetite njen karakterističan kundak, izrađen od ugljeničnih vlakana, neobične, futurističke forme sa nekoliko uglastih površina uklopljenih poput faceta na brušenom dijamantu. Osim modernog izgleda, ovakva izrada po navodima proizvođača podiže efikasnost strelca jer omogućava uvek isti položaj tela pri okidanju. Kada kundak podesite prema svojoj fizionomiji biće vam udoban samo ako zauzmete pravilan stav za gađanje. U suprotnom, sama konstrukcija će vam staviti do znanja da grešite neudobnim kontaktom sa vašim telom. Finiširanje je moguće u svakoj boji i nijansi, po želji kupca.

Cena
Nažalost, cena nije saopštena ali verujemo da je u skladu sa performansama oružja.Realno govoreći ovaj nivo preciznosti je nepotreban u lovu i daleko je primereniji za takmičarsko ili taktičko oružje. U svakom slučaju deluje impresivno i svakako će se naći kupac za ovakav "komad", a nama ostaje da čekamo sledeći novitet iz Rusije jer na ovome sigurno neće stati.

Model "Fantom H" ima mehanizam za okidanje sa nekim konstrukcionim elementima repetirki koje proizvodi britanski "Accuracy International" i finska "Tikka". Zatvarač se bravi sa tri brega, a hranjenje se obavlja iz odvojivog, kutijastog okvira sa kapacitetom od pet metaka. Materijal je nerđajući čelik i titanijumska legura. Okidački mehanizam je potpuno podesiv i kompatibilan sa Remingtonom Mod.700 što pruža zaista veliki izbor i za najzahtevnije strelce.

Pročitajte još: Zavodljivo lepa, crna i smrtonosna: Promocija prototipa srpske jurišne puške "Morana"

Puška je duga 985 mm, teška 4 kg i opremljena je teškom cevi dugom 406 mm. Za sada se nudi samo u kalibru .300 WSM (Winchester Short Magnum). U ovoj konfiguraciji, proizvođač tvrdi da je puška u rukama dobrog strelca sposobna da napravi grupe od 0,1 MOA na 100 metara.

Time je demonstrirana preciznost bench-rest takmičarskog oružja sa lovačkim karabinom.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas