· · Komentari: 0
Lukovi Kentaur Arčeri

Savršen spoj efikasnosti i estetike (FOTO)

U ručno rađene tradicionalne lukove sve više se ugrađuju savremeni materijali, ali način izrade je vrlo malo izmenjen proteklih vekova

1613128025_K-archery.jpg
K-archery - foto: "Kentaur"

Vodeći se idejom da u izradi lukova može da kombinuje funkciju i umetnički rad, Džim Nives je osnovao radionicu "Kentaur Arčeri". Lukove radi jedan po jedan, svaki posebno po željama kupca. 

Pročitajte još:  Neodoljivi pauk iz Kolorada (FOTO)

Vrlo komplikovan i skup ali pouzdan i čvrst sistem spajanja dvodelnog dugog luka, foto: "Kentaur"

Priča počinje od komada sirovog drveta, a završava sa prefinjenim umetničkim delom, ujedno upotrebnim instrumentom. Od 2007. godine počeo je da eksperimentiše sa karbonima jer je, kako kaže, dostigao maksimum sa klasičnim fiberglasom. Tokom godina otišao je još jedan korak dalje. Razvio je i naučio da koristi napredne, nove materijale koje je kroz eksperimentisanje počeo da ugrađuje u svoje lukove na tačno određena mesta, kako bi korak po korak, poboljšavao karakteristike.  

Strast i kvalitet gaze sve pred sobom i ne mogu se ni namerno ni slučajno zameniti bezdušnim klasičnim potrošačkim korporacijskim proizvodima

Napravio je čak i svoje laminatne materijale. Fokusirao se na sve aspekte fizičke funkcije krakova. Longitudinalna čvrstina za povećanje brzine. Ali kako kaže, brzina nije sve, ako dolazi uz previsoku cenu gubitka stabilnosti i povećanja nepredvidivosti. 

Povećana longitudinalna stabilnost vodi i ka povećanoj lateralnoj stabilnosti i činiće luk ne samo tišim već i preciznijim odnosno predvidljivim. Džim ih je nazvao "kvazi izotropik" odnosno čvrsti i stabilni u svim pravcima. Smanjivši težinu krakova smanjila se i težina luka ukupno gledano, pa je sada potrebno povećati težinu rukohvata što doprinosi stabilnosti i manjem šoku pri odapinjanju strele.  

Specijalni laminat karbonskog platna lepo je legao uz egzotično drvo u rukohvatu, foto: "Kentaur"

Izbor je pao na veoma gust materijal napravljen od tkanja fiberglasa i crne epoksi smole. Simbolično i efektvno nazvan je dark matter - tamna materija. Razlika u težini je 25%, a i čvrstina je nemerljivo veća. Ultra laki i čvrsti materijali našli su svoje mesto na vrhovima krakova, a teški postojani i čvrsti materijali našli su se u rukohvatu. 

Generalno gledano ova mala radionica je specifična i po tome jer pravi samo jedan tip lukova - duge lukove. Da budemo precizni, pokušava da ponudi najbolji mogući kvalitet za cenu svog proizvoda. Sa svakom mušterijom konsultacije se rade lično. O svakom detalju i svakoj želji naručilac se dogovarasa Džimom i na određen način učestvuje i prati izgradnju vašeg luka. 

Jedna je od opcija koju nudi radionica je jelenski rog u vrhovima krakova, foto: "Kentaur"

Svaka informacija je bitna. Ne samo osnove luka - njegova snaga, dužina, nego i koliko često ga koristite, da li je to isključivo za lov, 3D takmičenja, target, kombinacija svega navedenog. 

Ako je za lov, važno je koje životinje lovite, na koji način, sa čeke ili potragom. Kakav rukohvat volite, koje vrste drveta i ostalih materijala biste želeli u svom luku. Rukohvat je tu najbitnija stavka jer je to jedini deo koji ima kontakt sa vama i neophodno je da vam potpuno odgovara. Konačni cilj je da se napravi ultimativni luk koji ispunjava svaku pa i najmanju želju svog budućeg vlasnika. 

"Kentaur" radionica pravi duge lukove u sledećim dužinama: 54, 56, 58, 60 i 62 inča. Lukovi se rade u tri varijante. Prva je klasični fiberglasni luk, sa providnim ili fiberom u boji sa obe strane kraka. Jezgro krakova je od bambusa, a vrstu tankog sloja drveta ispod providnog fiberglasa birate sami. 

Na slici je prelepi Karbon Elit dvodelni dugi luk. Spoj dva dela se teško primećuje, foto: "Kentaur" 

Drugi model je tzv. chimera. Ovaj model kombinuje jednu lamelu od specijalnog karbonskog sloja sa leđne strane i jednu fiberglasnu sa stomaka kraka. Takođe fiberglas može biti providan ili u boji, a jezgro kraka je od bambusa. 

Treća varijanta je Karbon Elit model koji inkorporiše karbonski laminat sa obe strane kraka. Svi modeli mogu imati tzv. XTL (Extreme Torsional Lamination) sloj čija je funkcija da poveća torzionu stabilnost. Kada se ovaj sloj doda u Karbon Elit model on postaje tj. menja ime u Triple Carbon Elite najnapredniji luk ove radionice. 

U ponudi su uvek i neki od tzv. stock lukova (lukovi na lageru). Najednostavniji modeli sa crnim fiberom i dimaluksom. Ideja je briljantna, jer na ovim lukovima ostaje da se dovrši samo rukohvat  po želji kupca. Ovi modeli su u rasponu snaga od 40 do 55 funti i dužine od 58 to 62 inča, a rade se i za levoruke streličare.  

Džim u radionici sa jednim od svojih lukova u izradi, foto: "Kentaur"

"Obični" fiberglasni modeli koštaju 800 dolara. Chimera modeli 900, dok je Karbon Elite 1.000 dolara. Dodaci u vidu duborez, rogova na vrhu kraka, zmijske kože, furnira od egzotičnog drveta naplaćuju se posebno. Svi modeli takođe mogu da budu jednodelni i dvodelni, a dvodelna varijanta se posebno doplaćuje - 425 dolara. Visoka cena, ali sistem spajanja je veoma zahtevan za izradu, nalazi se na najgorem mogućem mestu i iziskuje veliku preciznost izrade bez najmanjeg lufta. 

Pročitajte još: Kad je oštrina značila život

Spoj duboreza i čekiranja. Vrlo lepa kombinacija boja, ergonomije i funkcionalnosti, foto: "Kentaur"

Džim radi sam, jer želi da održi visok kvalitet, a biznis ostane mali. A "Kentaur" uživa veliku reputaciju, što nije lako postići uzevši u obzir da je konkurencija ogromna.  

Boris Rakić 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.