· · Komentari: 0
ISTORIJA

Jauci ubijenog žandarma odzvanjaju SMEDEREVOM: Ubistvo braće Lunjevica bilo je povod za smrt Drage Mašin

Srbija je u 20. vek ušla tako što je svoga kralja i kraljicu bacila izmasakrirane sa balkona starog dvora i time na najkrvaviji način izvršila smenu dve dinastije.

1626873572_Draga.jpg
Foto: Piksabej/Youtube/ screenshot Lazar N

Majski prevrat 1903. i zversko ubistvo kralja Aleksandra Obrenovića i kraljice Drage do dana današnjeg ostaje ružna mrlja u srpskoj istoriji.

Pročitaje još: DUH Miroljub teroriše Kosmaj, a jedini spas je da mu se pokaže OVA stvar

Ubistvu Drage Mašin prethodila je smrt brata

I dok se o poslednjim danima kraljevskog para Obrenović i akciji pukovnika Dragutina Dimitrijevića-Apisa i njegovih "Crnorukaca" uglavnom sve zna, dotle je manje poznato da je ubistvu poslednjih Obrenovića prethodilo još jedno ubistvo, učinjeno od ruke rođenog brata kraljice Drage Nikodija Lunjevice u Smederevu, iza kojeg je ostalo prokletstvo i neobjašnjivi jauci koji i danas potresaju grad.

Nikola je bio nadobudan
Nikola je u svakoj prilici isticao da je kraljev zet i ponižavao oficire, a kada bi ulazio u kafanu tražio bi da mu se svira himna "Bože pravde" i da svi ustanu i stoje mirno dok im Nikola ne kaže da mogu da sednu.
Draga Mašin je imala tri sestre i dvojicu braće.

Veliki kavgadžija Draga Mašin je, pored tri sestre, imala i dva brata, Nikolu i Nikodija, oficire kraljeve vojske. Dva brata Lunjevice su po svemu bili jedan drugome sušta suprotnost.

Dok je mlađi Nikodije bio poznat kao častan oficir i skroman mladić, dotle je stariji Nikola bio pravi skandal-majstor, posebno čuven kao kavgadžija i pijanac.

Pročitajte još: U GROBU zazidanom pre dva milenijuma gorelo je SVETLO! U čemu je tajna "večite LAMPE"?

Već omražena među delom naroda i velikom većinom oficira, kraljica Draga je zbog ponašanja brata Nikole, sebi dodatno potpisala smrtnu presudu.

Porodica Lunjevica Foto: Youtube/ screenshot  Lazar N

Nikola Lunjevica prestolonaslednik?

Kulminacija je dostignuta kada se Beogradom i ostatkom Srbije pronela vest da će mlađi Dragin brat Nikodije Lunjevica biti proglašen za prestolonaslednika, budući da kraljevski par nije imao dece. Kralj Aleksandar nije želeo da te glasine komentariše; nije nikada potvrdio, ali ni demantovao takvu mogućnost.

Kralj Aleksandar ovu vest nikada nije demantovao

Po svojoj prilici, nikada se stvarno nije razmatrala mogućnost da se Dragin brat proglasi za budućeg monarha Srbije i to je bila samo još jedna trač-partija puštena u javnost ne bi li se kraljica još više ocrnila. Međutim, Draga je  nameravala da sestru Vojku, koja je napunila 18 godina, pošalje u Švajcarsku na školovanje i tako je skloni od supruga Aleksandra koji je, kako se pričalo, bacio oko na svoju mladu i lepu svastiku.

Braća Nikodije i Nikola su se mrzeli

Iako, dakle, kraljevski par, po svemu sudeći, nije video Nikodija kao prestolonaslednika, u tu mogućnost apsolutno je poverovao Nikola Lunjevica, koji od tada pokazuje otvorenu netrpeljivost prema mlađem bratu.

Pročitajte još: Ivanov je pokušao da oplodi šimpanze LJUDSKOM SPERMOM, a cilj je bio jedan! Šta se KRILO iza NAJOZBILJNIJEG svetskog projekta! (VIDEO)

Draga Mašin Foto: Youtube/ screenshot  Lazar N

Kulminacija se desila početkom 1903. godine u Smederevu, gde su se braća Lunjevica zatekla na imanju  kralja Aleksandra. Pošto kralj nije voleo alkohol i bančenje, zabranio je Lunjevicama da se provode u dvoru i pijanka je nastavljena u obližnjoj kafani.

Odrekni se prestola!

-Slušaj, mali, ima da se odrekneš prestola! - Nikola, već vidno pijan, zaurlao je na brata Nikodija.

- Čega, bre, da se odreknem? - Nikodije je zaprepašćeno pitao brata.

Braća Lunjevice su potegle pištolje

To kao da je bila inicijalna kapisla za Nikolu, koji pod dejstvom alkohola nije više vladao sobom i potegao je pištolj na mlađeg brata. Iako tako nešto nije ni u snu očekivao, Nikodije je instinktivno izvukao službeni pištolj i uperio ga u Nikolu.

Žandar ih je razdvojio i pao smrtno ranjen!

Žandarm koji se kao gost nalazio u kafani skočio je između braće Lunjevica i pokušao da ih smiri, ali je Nikodijev pištolj opalio i smrtno ranio nesrećnog žandarma.

Pročitajte još: Prvo tanker koji lebdi, a onda se na nebu pojavio i PLUTAJUĆI GRAD! (FOTO)

Draga Mašin Foto: Youtube/ screenshot  Lazar N

Smrt žandara je bila opravdanje za ubistvo kralja

Nesrećne duše Glasine o ubistvu žandarma od strane Nikodija Lunjevice dospele su brzinom svetlosti do Beograda. Vojnici podržani od strane političkih protivnika Obrenovića već su imali gotov plan, a ovo im je bio preko potreban povod i opravdanje.

Zaverenicima se pridružio i Dragin bivši dever

Dodatnu snagu dao im je brat prvog Draginog supruga, inženjera Svetozara Mašina, Aleksandar Mašin koji, i dalje ljut na kraljicu zbog smrti brata, odlučuje da se pridruži zaverenicima. Uskoro je usledio i krvavi 29. maj 1903.

Jauci žandarma se i danas čuju u Smederevu

Nesrećni žandar je dušu ispustio u neposrednoj blizini vile Obrenovića u Smederevu koje je obezbeđivao. I dan-danas se po Smederevu pronosi glas da se jauci žandarma stradalog od ruke "nesuđenog srpskog prestolonaslednika" Nikodija Lunjevice čuju povremeno, oko ponoći, u široj okolini letnjikovca porodice Obrenović.

Pročitajte još: Niko ne zna kako je napravljena KAPIJA SUNCA, a bila je portal u najstarijem gradu na svetu

Bio je to žandar, koji je četiri decenije pre onog drugog žandara iz Bele Crkve, pao kao žrtva srpskih međusobnih obračuna i geopolitičkih promena na ovim prostorima. NJegova duša očigledno još ne može da nađe mir, kao ni duše Nikodija i Nikole Lunjevice i kraljevskog para Obrenovića koji su imali tu nesreću da žive u pogrešno za njih istorijsko vreme, na pogrešnom mestu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.