· · Komentari: 2
Megastrukture

NAJVEĆA ZGRADA NA SVETU nalazi na 600 km od Beograda! Ima zavese od ZLATA i i "AUTO-PUTEVE" (VIDEO)

Samo za lustere u ovoj neverovatnoj graževini utrošeno je 3.500 tona kristala, a zavesa je teška 2,500 kilograma

RP3.jpg
Foto:"Depozit"

Kada je 1990. godine s prozora balkona zgrade parlamenta Rumunije Majkl Džekson pozdravio publiku sa "Helou Rumunija" svet je otkrio i najveću, najtežu i možda najspektakularniju zgradu na svetu!

Iako postoji više građevina na planeti koje su veće po površini koju zahvataju, poput Pentagona (koji ipak ima specifičnu strukturu, nekih fabričkih hala (Boing), stovarišta, "Parlament Rumunije" kakvo je zvanično ime ove megastrukture, može se smatrati jednom od najvećih, ali svakako, u to nema nikakve sumnje, najtežom zgradom na planeti!

Foto:"Depozit"

Teška je više od četiri miliona tona ( 4,098,500 ). Za njenu izgradnju upotrebljeno je tri miliona tona mermera! Samo za 480 lustera i 1.400 svetiljki utrošeno je 3.500 tona kristala! Još oko dve hiljade za ogledala, a ugraženo je i 900 lustera od "običnog stakla". Za okove vrata, stubišta potrošeno je 700 tona bronze! Milion kubika drveta bilo je potrebno za podove, obloge zidova. Ugrađeno je 5.500 tona betona, čak 7.000 tona čelika, ali i 3.500 kvadratnih metara kože!  

Pročitajte još: Na ovom mestu u Srbiji nesreće se dešavaju od 1883: Niz liticu se slivala KRV nedužnih i tako je dozvala PROKLETSTVO

Mnoge zavese su protkane zlatom i srebrom a najveća, teška oko 2,5 tona morala je da bude satkana na licu mesta. Zgrada je duga 270, široka 240 a visoka 86 metra! Ukupna površina je oko 365.000 kvadratnih metara. Zgrada ima oko 1.200 prostorija, ima 12 nadzemnih i osam podzemnih spratova! Mnoge su tajne sobe, odaje, tu je i bunker sposoban da zaštiti od atomske bombe!

 Naravno, to je i bilo namenjeno nekadašnjem šefu rumunske države Nikolaeu Čaušeskuu koji je i naručio izgradnju ove giganstke građevine.

Ispod zgrade je ogromna mreža hodnika, tunela, puteva.Čak je i čuvena britanska emisija "Top gir" jednom snimana na "auto-putevima ispod Palate".

Pročitajte još: Kada grob bude nađen SVET ĆE PRESTATI DA POSTOJI: Kako je sahranjen najveći osvajač i kakve veze sa tim ima KAMILA

Čaušesku je naredio izgradnju, a za glavnog projektanta je izabrana Anka Petresku kojoj je asistirala armija od 700 arhitekata! Zgrada se nalazi na desnoj obali reke Ilov u Bukureštu. Okružena je parkovima, zgradama, a zanimljivoi je da je saobraćaj toliko dobro rešen oko ovog zdanja da je skoro nemoguće videti bilo kakvu saobraćajnu gužvu u njenoj blizini.

Na ideju da sve državne institucije stavi pod jedan krov Čaušesku je došao 1977. posle katastrofalnog zemljotresa koji je pogodio Rumuniju. Da bi se obezbedila lokacija bilo je potrebno da se sruši 9.000 zgrada i kuća, raseli oko 40.000 ljudi.

Foto:"Depozit"

Srušeno je i nekoliko crkvi a neke su i preseljene kamen po kamen!  Kamen temeljac je položen 25. juna 1984. godine. Pored 700 arhitekata non-stop je na gradilištu bilo i 20.000 radnika. Kako je Čaušesku zahtevao da sav materijal, i najmanji šraf, bude rumunskog porekla, procenjuje se da je bar pet miliona Rumuna na neki način gradilo ovu palatu.

Čaušesku je smaknut sa vlasti 1989. a zgrada nije bila završena. Nova vlast je čak htela i da sruši ovo zdanje ali je, kada su stručnjaci rekli koliko treba eksploziva, odustali!

Sada je ova zgrada, čijih 70 odsto odaja još nije u funkciji, prepoznatljiv deo Rumunije, a pored oba doma parlamenta tu su i Muzeji, brojne druge ustanove bitne za sadašnju savremenu zemlju podno Karpata.

Procenjeno je 2008. godine da bi izgradnja takve zgrade po tadašnjim cenama iznosila oko 4,5 milijarde evra!

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.