Oglas
· · Komentari: 0
zanimljivosti

TESTOVI ZA TRUDNOĆU datiraju još iz 1350. pre nove ere? Uzorak ženskog urina ubrizgavan je u životinju, a OVO je bio znak da je test POZITIVAN

Apoteke i brzi testovi na trudnoću nisu bili uvek dostupni, te su drevne civilizacije imale svoje metode za otkrivanje trudnoće.

1647179010_pregnant-gb617ee42e_640.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

- Da li sam trudna? Žene su tokom istorije postavljale sebi ovo pitanje, a metode za odgovore bile su razne. 

Neki primitivni testovi na trudnoću imaju istinske naučne zasluge.

Pročitajte još: Magična kutija koju treba držati ispod KREVETA: Ubacite u nju OVE PREDMETE, i pronaći ćete SRODNU DUŠU

Drevni Egipat


Jedan od prvih poznatih načina otkrivanja trudnoće potiče iz drevnog egipatskog dokumenta za koji se procenjuje da je iz 1350. p.n.e. 

Dokument papirusa sugeriše da žena urinira na seme pšenice i ječma. Ako pšenica nikne, žensko dete je na putu, odredili su stari, a ako je ječam niknuo, uskoro bi stiglo i muško dete. Kada nema klica značilo je da se dete ne očekuje.

Začudo, istraživači su 1960-ih testirali ovaj metod i otkrili da ima zrnce istine, prema Nacionalnom institutu za zdravlje. Nivoi estrogena viši od normalnog u urinu trudnica, spekulišu naučnici, mogu stimulisati klijanje semena (ali su bili beskorisni u predviđanju pola deteta).

 

Srednji vek

Ženin urin je takođe korišćen kao način da se odredi njen status trudnoće tokom srednjeg veka, kada su takozvani „proroci za mokraću“ verovali da ako igla stavljena u bočicu sa urinom postane crvena ili crna, žena je verovatno trudna.

Još jedan popularan test uključivao je mešanje vina sa urinom i posmatranje nastalih promena. Pošto alkohol može da reaguje sa proteinima u urinu, ovaj test bi mogao biti uspešan ako bi ga analizirao neko ko je znao koje promene u boji treba tražiti.

 

Od 1920-ih do 1960-ih - urin ubrizgavan u životinju

Pre 1920-ih, praktično nije bilo napretka u testovima na trudnoću,  većina se oslanjala na priče starih žena.

Ali 1920-ih, medicinski istraživači su uspeli da identifikuju hormon, ljudski horionski gonadotropin ili hCG, koji se nalazi samo kod trudnica, što je prvi put da je otkriveno jedno jedinjenje koje bi moglo da ukaže na status trudnoće.

Da bi se utvrdilo prisustvo hCG, uzorak ženskog urina je ubrizgan u nezrelu ženku miša, žabe ili zeca. Ako je hCG bio prisutan u uzorku urina, životinja bi se zagrejala, što ukazuje da je žena trudna. Test, poznat kao A-Z test ili "test zeca", bio je tačan oko 98 posto. Žene bi eufemistički tvrdile da je "zec umro" kada se govori o njihovoj trudnoći.

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas