Oglas
· · Komentari: 0

BOŽIĆNI POST: Pripremite obroke po receptima sa Hilandara

U toku Božićnog posta ne jedemo meso, beli mrs i jaja.

1701159980_61c16bf1c0c296ea55308643dc73eeae8faa9926.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Recepti sa Hilandara oduševljavaju ljude, te ih rado uvek probaju, a svi se slažu u jednom - da imaju poseban ukus. Ovoga puta otkrivamo vam način na koji monasi sa Atosa prave sarmu, punjene paprike, pasulj i paprikaš. Priprema je jednostavna, ali zato miris ostaje zauvek upamćen.

 

1. SARMA

Sastojci:

2 praziluka
2 glavice crnog luka
1 šargarepa
100 gr riže
350-400 gr mlevenih oraha
100 gr dimljene ribe (losos)
12-15 listova kiselog kupusa

U smesu dodati so, ulje, suvi začin, crvena mlevena paprika, biber, beli luk u granulama, peršun, čili začin pa promešati

 

Priprema:

Priprema je jednostavna. Na ulju propržite praziluk, crni luk i šargarepu. U povrće dodajte oprani pirinač, a zatim dodajte mlevene orahe. Nakon toga dodaje dimljenu ribu. Dodajte i začine i promešajte. Umotajte sarmu, slažite u šerpu pa stavite u rernu. Kuvati u rerni na 200 stepeni oko sat vremena.

 

2. PAPRIKAŠ

Sastojci:

1/2 kg krompira
1/2 kg crnog luka
2 šargarepe
4 mesnate paprike
1 veza peršuna
2 kašike suvog začina
2 kašike brašna
mlevena paprika, so

 

Priprema parikaša:

Krompire oljuštiti i iseći na kocke, naliti vodom da ogreznu i staviti iseckani crni luk, šargarepu, paprike i sve skuvati. Brašno i mlevenu papriku razmutiti u malo vode i umešati u jelo.

Dodati začin i so po ukusu, pa skloniti sa šporeta i dodati vezu sitno seckanog peršuna.

 

3. PASULJ

Sastojci:

pasulj
vodu
maslinovo ulje
crni luk
paradajz
mlevenu papriku
biber, so
sušeni začini

 

Priprema:

Pasulj otrebiti i oprati, staviti u lonac i sipati onoliko vode koliko treba da se pasulj prekrije. Kuvati na visokoj temperaturi i paziti da ne zagori.

Dok se pasulj kuva, u tiganju na maslinovom ulju ispržiti nekoliko glavica krupno sečenog crnog luka. Izdinstati, pa dodati iseckan paradajz, mlevenu papriku i ostale začine.

Skuvan pasulj preliti ovom zaprškom, dobro izmešati, pa staviti u zagrejanu rernu da se malo zapeče. Peći dok se odozgo ne uhvati korica.

 

4. POSNE PAPRIKE

Sastojci:

6 suvih crvenih paprika
3 praziluka ili jedna srednja glavica crnog luka
100 g krupno mlevenih oraha
100 g pasulja tetovca
1 šoljica (za crnu kafu) pirinča
mešavina suvog biljnog začina
crvena mlevena paprika,
so, biber

 

Priprema:

Propržiti kratko praziluk (ili sitno seckani luk) na malo ulja, a zatim dodati mlevene orahe. Pržiti sve zajedno još 2-3 minuta i zatim u to dodati opran i očišćen pirinač i pasiran skuvani pasulj.

Nastaviti sa prženjem još 1 minut, pa dodati mešavinu suvog biljnog začina te posoliti i pobiberiti po ukusu. Krčkati još 2 minuta na tihoj vatri. Za to vreme ostaviti suve paprike da odstoje u toploj vodi, da bi se lakše napunile. Zatim napuniti pripremljenim filom, ali voditi računa da se ne napune do vrha.

Napunjene paprike poređati u šerpu, doliti malo vode i krčkati na tihoj vatri dok pirinač ne bude skuvan. Po potrebi dolivati još vode.Nakon toga, zapeći u rerni zagrejanoj na 200°C pa pred kraj pečenja preliti uljem prethodno proprženim sa crvenom mlevenom paprikom.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas