Oglas
· · Komentari: 0
ISTRAŽIVANJE

Da li više volite kafu, sok ili pivo? Na izbor omiljenog pića NE UTIČE njegov ukus!

Bez obzira da li više volite gazirano piće, kafu ili pivo, najveći razlog zašto volite svoj napitak po izboru nije zbog njegovog ukusa.

1610626716_Depositphotos_106943064_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Pijuckate vruću crnu kafu, bez šećera - vreme je da započnete dan.

Pića koja vas privlače nemaju nikakve veze sa vašim ukusima. Koliko god mislili da volite ukus hmelja u pivu, miris tople kafe ili slatki ukus soka - to zapravo nije ono što vas nagoni na određeno piće.

Pročitajte još: FOTOGRAFIJE na Instagramu govore dosta toga o stanju vašeg MENTALNOG zdravlja

Prema istraživanjima sa Univerziteta Northvestern u Čikagu, vaše preferencije za piće mogu biti rezultat "nagrade" koju osećate kada ih pijete.

Tim naučnika želeo je da bolje razume gene za ukus i kako se objašnjavaju preferencije pića. Za istraživanje su testirali 335.000 ispitanika. Pića su bila podeljenja u dve kategorije: gorka pića - grejp, kafa, čaj, pivo, alkoholna pića i crveno vino; i slatka pića koja uključuju pića zaslađena šećerom, veštački zaslađena pića i sokove bez grejpa.

Pročitajte još: Danas slavimo SVETOG VASILIJA: Jednu stvar bi trebalo posebno izbegavati na MALI BOŽIĆ

Istraživači su zatim koristili te klasifikacije pića za sprovođenje studije povezanosti genoma sa ljudima koji gravitiraju gorkim napicima i sa ljudima koji više vole slatka pića.

U pitanju je efekat "nagrade"

Pročitajte još: Najudaljenije mesto u svemiru otkriva tajne njegovog nastanka

Na njihovo iznenađenje, rezultati studije genoma ukazali su da preferencije pića nemaju nikakve veze sa genima za ukus, što su prvobitno očekivali da će otkriti. Umesto toga, studija je otkrila da je ono što više volite da pijete - gorki ili slatki napici - povezano sa psihoaktivnim svojstvima koja ta pića pružaju kada ih konzumirate. Drugim rečima, određena pića vas privlače zbog načina na koji se osećate, a ne zbog ukusa.

- Genetika koja leži u osnovi naših preferencija povezana je sa psihoaktivnim komponentama ovih pića - kaže Merilin Kornelis, docent preventivne medicine na medicinskom fakultetu Univerziteta  Feinberg.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas