· · Komentari: 0

DANAS JE MRATINDAN: Domaćin obavezno mora da uradi jednu stvar kako bi ukućanima krenula na bolje

Pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik posvećen kralju Stefanu Dečanskom

1669205225_mratindan.jpg
Foto: SPC

Pravoslavni vernici širom sveta danas obeležavaju veliki crkveni praznik posvećen svetom kralju  Stefanu Dečanskom, u narodu poznatijeg kao Mratindan. Sveti mučenik Stefan Dečanski bio je kralj srpski, sin kralja Milutina i otac cara Dušana.

Pročitajte još: SLAVIMO SVETOG NEKTARIJA EGINSKOG: Čudotvorno ulje nalazi se na ovom mestu u Beogradu, a veruje se da njegova molitva leči

Prema narodnom predanju, Stefan Dečanski je po naredbi neobaveštenog oca bio je oslepljen, a po naredbi sina, u starosti udavljen. Pri oslepljenju javio mu se Sveti Nikola u hramu na Ovčem polju i obećao je da će mu vratiti vid.

Sveti Stefan u Carigradu je pet godina živeo kao zatočenik. Nakon pet godina Sveti Nikola čudotvorno je vratio vid kralju Stefanu, koji je odmah potom, iz zahvalnosti sagradio hram Visoki Dečani. Hram Visoki Dečani predstavlja jednu od najlepših građevina vizantijske umetnosti i srednjovekovne arhitekture na tlu srpske države.

Narodna verovanja i običaji

Dani od Đurđica do Mratindana se nazivaju mratinci, odnosno, vučji dani, zato što je Sveti Mrata bio zaštitinik vukova.

U narodu postoji verovanje da Mrata u ove dane saziva sve vukove i određuje im gde će i koliko ovaca pojesti. On gleda koliko ko radi, a onda veća s vukovima i usmeri ih čije ovce da podave. Veruje se da domaćin koji je grešan i ne poštuje Svetog Mratu ove godine u torovima može da očekuje gladnog vuka.

Mnogima je poznata i izreka „Sveti Mrata, sneg do vrata“, kojom se označava početak hladnog i snežnog perioda godine.

Pročitajte još: SLAVIMO ARANĐELOVDAN: Običaji i verovanja na današnji dan, a evo šta nikako ne radite da radite

 

Prema verovanjima u pojedinim delovima Srbije, ako na današnji dan domaćin prihvati kućne poslove na sebe, ukućanima će krenuti nabolje. U slučaju da se ponaša razmaženo i negoduje, godina će biti loša.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.