Oglas
· · Komentari: 0

Danas je SVETI SEVASTIJAN: Svetac koji spaja Istok i Zapad

Sveti Sevastijan, na zapadu Sebastijan, bio je tajni hrišćanin i kapetan Pretorijanske garde za vreme cara Dioklecijana

1672411287_21b9bff4daf5c84cca3dee627bb131e482bb4a90.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Rođen je u 3. veku. U službu imperatora Karinusa, stupio je da bi, po predanju, spasio hrišćane. Zbog velike hrabrosti koju je nosio u sebi, kao i učenosti, napredovao je brzo. Pravoslavno predanje kaže da je postao načelnik dvorske straže za vreme Dioklecijana koji, kao i njegov prethodnik, nije znao da je Sevastijan hrišćanin.

Sevastijan je 286. godine otkriven kao hrišćanin, a Dioklecijan ga je momentalno optužio za izdaju. Vezan je za kolac, a strelci su ga gađali. Bio je prekriven strelama, ali one nisu ubile Sevastijana.

Pravoslavno predanje kaže da se on, kada su svi mislili da je mrtav, "javio živ i zdrav", a da su ga potom "mnogobošci motkama ubili". Međutim, postoji i mišljenje da je na lice mesta je došla Irena Rimska, udovica Svetog Kastula, koja je otkrila da je i dalje živ. Odvela ga je svojoj kući i negovala ga je.

Pročitajte još: Ko je bio SKRUDž iz priče Čarlsa Dikensa? Delo koje nikada nije prestajalo da se štampa

Sevastijan je, nakon što se oporavio, stao na neko stepenište u Rimu kuda je prolazila carska povorka i pred svima verbalno napao Dioklecijana zbog svireposti prema hrišćanima.

Sveti mučenik Sevastijan se smatra zaštitnikom onih koji su bolesni, ratni invalidi, vojnici i policajci.

NJega su, kao i Svetog Đorđa, često upravo vojnici uzimali za zaštitnika; njegov kult je i kod pravoslavaca i kod rimokatolika kulminirao u 14-15. veku.

Pravoslavni ga slave 18. decembra po julijanskom kalendaru, što je 31. decembar po gregorijanskom, dok ga imokatolici obeležavaju 20. januara.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas