Oglas
· · Komentari: 0
slava

Danas se slavi MITROVDAN: Šta bi trebalo da obavezno imate u kući ukoliko slavite, a NISTE STIGLI DA ODETE U CRKVU?

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja praznik posvećen svetom velikomučeniku Dimitriju. U narodu se današnji dan slavi kao Mitrovdan.

1636361393_2cb385238436949b8bedcbc560b19cd3a677cab0.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Mitrovdan je jedna od većih slava, a mnogi vernici koji danas ne slave obično ispoštuju običaje za današnji dan.

Uoči Mitrovdana običaj nalaže da treba svako da bude u svojoj kući, jer se smatra da ko tada ne bude kod svoje kuće, taj će se preko cele godine biti po tuđim kućama.

Ukoliko slavite današnju slavu, a niste stigli da odete u crkvu i tamo presečete kolač to možete da uradite i kod kuće u krugu porodice. Šta bi trebalo obavezno da pripremite za slavu ukoliko danas slavite:

Slavski kolač

Slavski kolač, odnosno pogača simbol je tela Isusa Hrista, a vino kojim se on preliva predstavlja krv koja je potekla iz njegovih rana. Tradicija kaže da dan pre slave domaćica treba da umesi slavski kolač od čistog pšeničnog brašna. U smesu bi trebalo da se doda malo osvećene vodice.

Pročitajte još: Danas je krsna slava Mitrovdan! Posebni običaji na današnji dan odnose se na DECU

Slavsko žito

Žito se prinosi u čast svetitelja koji se slavi za zdravlje i napredak doma i svih ukućana i ono se sprema uoči slave. NJime se najpre posluži domaćin i svi ukućani, a potom i svi gosti. Činija sa žitom stavlja se na poslužavnik i obično ga služi domaćica. Ona prinese žito gostu, koji ustane, prekrsti se i posluži se.

Slavska sveća

Sveća se ukrašava i pali se na dan slave. Na kraju dana, domaćin se prekrsti, uzme čašu sa vinom, umoči prste u nju i ugasi sveću.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas