Oglas
· · Komentari: 0

MEDVEDI VIŠE NE SANJAJU ZIMSKI SAN: Pospani lutaju oko jazbina, sve zbog ovih razloga

Pospani medvedi tumaraju delovima Sibira zbog neočekivano visokih temperatura za ovo doba godine i tu oblast, saopštio je Departman za zaštitu divljih životinja. Bilo je dana i kad su temperature išle do 20 stepeni.

1701868977_medved_pixabay.jpg
Foto: Profimedia
Oglas

Kako navodi LiveScience hibernacija medveda ili njihov zimski san najčešće počinje krajem oktobra, ali ove godine kasni.

- Topli novembar sprečio je medvede da spavaju u regionu Amur. U nekih delovima, pospani medvedi i dalje lutaju oko jazbina. Nije im više neophodno da jedu kako bi skupili zalihe za zimu (većina normalnih medveda je već dugo spremna za hibernaciju), ali ono što ih sprečava da konačno odu u krevet je „nepristojno“ visoka temperatura za njihov ukus – naveo je Departman za zaštitu divljih životinja u regionu Amur na Telegramu krajem novembra i dodao:

- Međutim, ženke sa mladuncima nemaju ovaj problem. Majke sa mečićima odvele su svoje krznene mališane u jazbine strogo po rasporedu – krajem oktobra. I nijedna vremenska anomalija im ne smeta.

Prema podacima, najviše dnevne temperature samo u jednom danu u novembru bile su ispod nule, a bilo je dana kada su u ovom delu Sibira išle i do 20 stepeni, navodi The Moscow Times.

Tek poslednjih nekoliko dana temperature su otišle u minus, a za sutra je za ovaj region najavljena temperatura od minus 22 stepena, pa se veruje da se situacija normalizuje kada je reč o ritmu života medveda.

- Za kašnjenje hibernacije mogu da budu krive i vlažne jazbine. Temperature su iznad nule i vlažan sneg se topi i sprečava ih da uđu u jazbine ili da u njima ostanu. Period boravka u jazbini ima ulogu i čuvanja mladunčadi. Zbog toga što su manji, mečići mogu da izdrže drugačije temperature od starijih medveda – rekao je za LiveScience Ojvind Tojen, zoofiziolog i profesor na Institutu arktičke biologije na Univerzitetu Aljaske u Ferbanksu.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas