Oglas
· · Komentari: 0
insekti

Naučnici otkrili šta je to KOMARCIMA privlačno u ljudskoj krvi: Na korak do leka protiv napasti

Tim američkih naučnika je otkrio koja to hemijska jedinjenja u ljudskoj krvi privlače komarce.

1602853394_Depositphotos_1779943_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Ovo otkriće potencijalno može biti prvi korak ka pronalaženju leka koji može da zamaskira naš (za komarce neodoljiv) miris.

Istraživači sa Univerziteta „Rokfeler“ u NJujorku proučavali su genetski modifikovane ženke komaraca kako bi otkrili koji im se neuroni aktiviraju kada osete ukus krvi. Poznato je da se samo ženke komaraca hrane krvlju, i to u periodu parenja, prenosi RTS.

Pročitajte još: Sedite u kancelariji punih 8 sati? Morate USTATI ODMAH, evo i zašto

Inače i one se, kao i većina insekata, pre svega hrane nektarom biljaka. Ipak, njihova ljubav prema krvi ih čini za ljude najsmrtonosnijim životinjama na planeti. Od bolesti koje komarci šire, pre svega malarije, groznice denga i žute groznice, godišnje strada oko pola miliona ljudi.

Istraživači su preusmerili komarce sa hranjenja nektarom na hranjenje krvlju uz pomoć mešavine četiri hemijska jedinjenja koja treba da imitiraju ukus krvi. Ova mešavina sastoji se iz glukoze, natrijum-hlorida, natrijum-bikarbonata i adenozin-trifosfata (ATP) – jedinjenja koje ćelijama daje energiju.

Naučnicima je još uvek nejasno kakvog je ukusa krv za komarce.

Naučnici znaju da li je komarac u režimu hranjenja nektarom ili krvlju na osnovu toga koji deo svojih usta nalik na iglu koriste za ishranu. Proučavani komarci bili su genetski modifikovani tako da aktivnost različitih neurona aktivira različite markere, što je naučnicima omogućilo da prate kako se menja aktivnost neurona kod insekata u zavisnosti od toga šta jedu.

Ispostavilo se da se određena grupa neurona aktivira samo kad se insekti hrane krvlju, bez obzira na to da li je u pitanju prava krv ili sintetička mešavina.

Pročitajte još: PLANINARA vrebala PUMA 6 MINUTA: Sve zabeležio snimkom (VIDEO)

Vođa istraživanja, Veronika Žov naglašava da teoretski govoreći, „ako komarci ne bi mogli da osete ukus krvi, ne bi mogli ni da prenose bolesti“.

Lesli Voshol, šef laboratorije na Medicinskom institutu „Hauard Hjuz“ na Univerzitetu „Rokfeler“, napominje da ovo istraživanje može da odvede naučnike do pronalaženja lekova koji će odbijati komarce tako što će uticati na ukus krvi.

Ipak, dodala je, naučnicima je još uvek nejasno kakvog je ukusa krv za komarce. Ovaj fenomen uporedila je sa našom nemogućnošću da zamislimo kako slepi miševi koriste zvučne talase da bi „videli“.

- Tako nešto prosto ne postoji u ljudskom iskustvu - naglasila je ona.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas