Oglas
· · Komentari: 0

„OVO NISMO OČEKIVALI“: Astronomi otkrili misteriozni signal izvan naše galaksije

ASTRONOMI NASA otkrili su neočekivani signal koji dolazi izvan naše galaksije i ne mogu da ga objasne. Naučnici su analizirali 13 godina podataka sa svemirskog teleskopa „Fermi Gama-rej“ i primetili misteriozni signal.

1705475985_287687_tan2022-11-17-213737925-0_f.jpg
Foto: Tanjug/AP
Oglas

-Nismo to očekivali. Za sada to ne možemo da objasnimo, rekao je Frensis Redi iz NASA instituta „Goddard Space Flight Center“.

Snažni teleskop može da detektuje gama-zrake – velike nalete energije hiljadu do sto milijardi puta jače od onoga što može da se opazi golim okom. Do takvih „signala“ dolazi prilikom nuklearne eksplozije ili kada eksplodiraju zvezde.

Stručnjaci su tokom pregleda podataka naleteli na sasvim drugačiji signal od onog koji su tražili, piše „Biznis insajder“.

-To je potpuno slučajno otkriće. Pronašli smo mnogo jači signal, i to na drugom delu neba, rekao je Aleksander Kašlinski, kosmolog sa Univerziteta Merilend.

Astronomi su zapravo tražili jednu od najstarijih odlika gama-zraka, poznatu kao kosmičko mikrotalasno pozadinsko zračenje (cosmic microwave background, CMB), koja ispunjava celi kosmos kao ostatak rane faze razvoja svemira.

Umesto toga, naučnici su otkrili signal koji je dolazio iz sličnog smera i s gotovo identičnom magnitudom s nekim od najenergičnijih kosmičkih čestica koje su ikad detektovali.

-Pronašli smo dipol gama-zraka, ali njegov vrh se nalazi na južnom nebu, daleko od CMB-a, a njegova magnituda je 10 puta veća od onoga što bismo očekivali, rekao je Kris Šreder, astrofizičar sa instituta Goddard Space Flight Center.

Stručnjaci smatraju da bi ovo otkriće moglo da bude povezano sa kosmičkom odlikom gama-zraka, koju je 2017. pronašla opservatorija „Pierre Auger“ u Argentini. Oni pretpostavljaju da bi ova dva fenomena mogla da potiču iz jednog neidentifikovanog izvora s obzirom na njihovu sličnu strukturu. Nadaju se da će uskoro moći da lociraju tajanstveni izvor ili razviju alternativna objašnjenja za oba fenomena.

Istraživanje pod imenom „Probing the Dipole of the Diffuse Gamma-Ray Background“ objavljeno je u časopisu „Astrophysical Journal Letters“.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas