Oglas
· · Komentari: 0
ORGANI

Deset NAJTEŽIH organa u našem telu: Samo jedan organ je težak skoro 5 kilograma!

Koliki udeo u ukupnoj težini imaju različiti organi u našem telu.

1622481589_woman-254133_1920.jpg
FOTO: Piksabej
Oglas

1) Koža

Težina - 4.535 grama.

Uloga - štiti telo od prodora štetnih materija i vlage. Proizvodi vitamin De. Održava temperaturu tela. Ima nervne završetke koji šalju podatke o nadražajima.

Pročitajte još: Da li je GROM u blizini? Primenite OVAJ jednostavan trik da to saznate!

2) Jetra

Težina - 1.560 grama.

Uloga - razlaže otrovne materije. Proizvodi hormone, belančevine i hemikalije koje učestvuju u varenju. Održava zalihe glikogena.

3) Mozak

Težina - 1.500 grama.

Uloga - zadužen je za upravljanje telom, svesti i usklađivanjem odgovora na nadražaje iz spoljašnje sredine.

4) Pluća

Težina - 1.300 grama.

Uloga - Prikupljaju kiseonik, koji se kasnije sprovodi u sve delove tela. Izbacuje ugljen-dioksid koji se stvara u telu.

5) Srce

Težina - 300 grama.

Uloga - pumpa krv s kiseonikom iz pluća i gura je u sve delove tela. Pumpa krv bez kiseonika i ubacuje je u pluća.

6) Bubrezi

Težina - 260 grama (par)

Uloga - uklanja otpadne materije. Podešava zadržavanje vode i natrijuma u telu. Prećišćava krv. Proizvodi mokraću i hormone.

7) Slezina

Težina - 175 grama.

Uloga - prečišćava krv.Zadržava rezerve krvi. Reciklira gvožđe. Stvara antitela, uklanja bakterije.

8) Pankreas

Težina - 70 grama.

Uloga - proizvodi insulin i glikogen. Luči enzime koji pomažu prilikom upijanja hranljivih materija u tankom crevu.

Pročitajte još: Dobrodošli u Argleton - mesto koji NE POSTOJI! Fantomsko selo koje se pojavljuje na Gugl mapi postaje sve veća MISTERIJA! (VIDEO)

9) Tiroidna žlezda

Težina - 20 grama.

Uloga - podešava potrošnju energije u telu i osetljivost hormona. Stvara belančevine.

10) Prostata

Težina - 11 grama.

Uloga - luči tečnost koja čini 50 do 75 posto zapremine sperme.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU  

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas