· · Komentari: 0
PRAVOSLAVNI KALENDAR

Sutra slavimo SVETU PETKU, najveću zaštitnicu žena! Evo šta žene treba večeras da urade

Pravoslavni vernici sutra obeležavaju veliki praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi – Svetoj Petki

1635188399_948378d6a67ac0d7c7c6728581b072ab_XL.jpg
Foto: SPC

U vernika pravoslavne vere, posebno žena sutra je veliki dan i crkveni praznikposvećen Prepodobnoj mati Paraskevi – svetoj Petki, jednoj od najvećih zaštitnica žena. Ova svetiteljaka u mnogim krajevima se slavi i kao krsna slava, a sutrašnji dan potrebno je provesti u postu na ulju.

Pročitajte još: Kada se završava retrogradni Merkur? Čuvajte se TRI datuma u oktobru, a onda sledi USPEH

Sveta Petka se prvenstveno smatra zaštitnicom žena, ali i pomoćnica bolesnim, gladnim i siromašnim. NJene svete mošti počivaju u rumunskom gradu Jaši. Interesantno je da su mošti prenošene iz Carigrada u Trnovo, pa iz Trnova u Carigrad, pa zatim u Beograd da bi, raznim istorijskim previranjima dospele u Jaši gde se i sada nalaze. Kneginja Milica i monahinja Jefimija su u 14. veku molile sultana da im preda mošti svete Petke, to dokazuje jake veze ove svetiteljke sa srpskim narodom.

Molitva svetoj Petki

Veče uoči dočeka ovog velikog praznika potrebno je provesti u molitvi, koja sledi nakon večere koju ukućani sprovode zajedno u miru i u slozi. Nakon toga, vernici bi trebalo da se prekrste tri puta, a potom domaćin iščitava molitvu posvećenu svetoj Petki.

Pročitajte još: ULAZNA VRATA u jesenjem stilu - Jednostavne IDEJE koje možete sami sprovesti u delo! (FOTO/VIDEO)

"Pomozi Bože, Sveta Petko i Sveta Nedeljo, oprosti nas ako smo što pogrešili; pomozi mi i sačuvaj me Bože od tuđe bede neviđene; sačuvaj me od rđavih misli; pomozi sutrašnji danče; daj Bože zdravlje, dobro da spavam, rđavo da ne snim, već smilje i bosilje; daj Bože zdravlje, sreću i napredak i da zdravi i živi dočekamo sutrašnji dan!"

Pročitajte još: Šta je mit a šta istina: Zbog čega su usne ISPUCALE, i kakav vam BALSAM treba tokom hladnijih dana?

Ovako se obično moli samo domaćin, a žene i deca se samo tri puta prekrste. Posle molitve se spava. Glava se uvek u spavanju okreće istoku, jer se tako valja. Jedna ruka se stavi pod glavu, a druga pruži. Uvek se leže na desnu stranu, jer se tako valja.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.