Oglas
· · Komentari: 0
PRAVOSLAVNI KALENDAR

Sutra su MATERICE! Evo šta večeras DECA stavljaju ispod jastuka

Ovo je jedan od tri najsvečanija praznika koji prethode Božiću.

1608996437_materice.jpg
Foto: SPC
Oglas

Srbi širom sveta sutra slave veliki praznik, posvećen celoj porodici, deci i njihovim majkama, bakama, tetkama, strinama, komšinicama.

U narodu se prenosi običaj da uoči ovoga praznika deca pripreme neki konopac ili uzicu, i sakriju je ispod jastuka. Sutradan ustanu rano, kako bi pokušali majku da vežu dok još spava, ili je „vrebaju“ kad ustane, kako bi joj privezali noge.

Žene koje imaju udate ćerke bez dece, odlaze kod njih u posetu „da se otkupe“, noseći kolače i darove – ćerki materijal za haljinu, a zetu košulju...

Pročitajte još: Znate li zašto je manastir ŽIČA CRVENE boje? Mi imamo odgovor!

Materice se slave nedelju dana nakon Detinjaca.

Na sutrašnji dan, deca pokušavaju da zavežu noge ili ruke maci. Ona se, sa druge strane obično pravi da ne zna zašto je vezana, i tobože se otima i moli decu da je oslobode. Deca joj onda čestitaju praznik, nakon čega im ona podeli poklone, kako bi se „drešila“.

Slavile se na dvoru Karađorđevića
Praznik Materice proslavljao se čak i na kraljevskom dvoru. Izabrana deca iz uglednijih kuća, ali i sirota deca bez roditelja bila bi dovedena na dvor da ˶vezuju kraljicu˝ i dobiju poklone. Kraljica Marija Krađorđević bila je veoma aktivna u proslavljanju ovog praznika. Najuglednije beogradske dame onog vremena sledile su njen primer i postajale članice dobrotvornih društava, najčešće ˶Kola srpskih sestara˝. Najvažniji praznik bio im je upravo Materice, kada su delile poklone siromašnoj deci.

Pročitajte još: Pismo MASONA koje se PREPRIČAVA: Isprovociraćemo socijalnu KATAKLIZMU i otvoriti vrata LUCIFERU

Znajući da će je deca u toku dana opet vezivati, pripremljene poklone ne daje deci odjednom. Osim majke, deca vezuju i svoje bake, kao i ostale majke iz susedstva. Žene koje imaju udate ćerke bez dece, odlaze kod njih u posetu „da se otkupe“, noseći kolače i darove – ćerki materijal za haljinu, a zetu košulju.

Pročitajte još: Manastir Kumanica krije NAJVEĆU SRPSKU TAJNU: Mošti Svetog Save NISU SPALJENE?!

Najveći hrišćanski praznik majki i žena

U narodu se veruje da je ovaj praznik najsvečaniji od sva tri praznika. Osim majki deca na ovaj dan vezuju i svoje bake.

Pročitajte još: Tražite je na POGREŠNOM mestu! Veljko tvrdi da se ATLANTIDA nalazi na dnu DUNAVA, poseduje i DOKAZE

U poslednje vreme praznik Materice se nešto svečanije proslavlja i u našim hramovima. Žene ovim povodom pripremaju prigodan program ili predstavu u kojoj učestvuju deca sa recitalima i pevanjem. Nakon predstave deca vezuju starije žene, a one ih daruju sitnicama i poklonima, kao što je na primer sušeno voće.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas