Oglas
· · Komentari: 0

SVETSKI DAN NAUKE ZA MIR I RAZVOJ: Prilika da se podigne svest o izazovima sa kojima se suočavamo u savremenom svetu

SVETSKI dan nauke za mir i razvoj je međunarodni događaj koji se obeležava svake godine 10. novembra, pod pokroviteljstvom UNESKO. Cilj ovog dana je da se istakne značaj nauke za društveni i ekonomski razvoj, kao i za očuvanje mira i bezbednosti u svetu.

1705399839_418334_science-day-2023_f.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Od svog proglašenja od strane UNESCO-a 2001. godine, Svetski dan nauke za mir i razvoj stvorio je mnoge konkretne projekte, programe i finansiranje nauke širom sveta.

Tema ovogodišnjeg Svetskog dana nauke za mir i razvoj je „Izgradnja poverenja u nauku“

Poverenje u nauku je ono što podstiče razvoj i primenu rešenja zasnovanih na dokazima za višestruke izazove našeg sveta. To je složeno pitanje koje utiče na način na koji naučnici rade i na način na koji društvo percipira nauku. 

Nauka je neophodna za ostvarivanje ciljeva održivog razvoja, koji su usvojeni od strane Ujedinjenih nacija 2015. godine.

Neophodno je da se:1. Jača javna svest o ulozi nauke za društva koja žive održivo i u miru 2. Promoviše nacionalna i međunarodna posvećenost korišćenju nauke za dobrobit društava;3.Skrene pažnja na izazove sa kojima se suočavaju naučni radnici da bi došli do  podrške za naučne poduhvate.Svetski dan nauke za mir i razvoj je takođe prilika da se podigne svest o izazovima sa kojima se nauka suočava u savremenom svetu. Neki od ovih izazova su: nedostatak finansiranja i infrastrukture, nedovoljna zastupljenost žena i mladih u nauci, nedostatak poverenja i razumevanja između nauke i društva, zloupotreba i manipulacija naučnim podacima i informacijama, etičke i moralne dileme u vezi sa novim tehnologijama i otkrićima. 

Svetski dan nauke za mir i razvoj je takođe prilika da se podigne svest o izazovima sa kojima se nauka suočava u savremenom svetu. Neki od ovih izazova su: nedostatak finansiranja i infrastrukture, nedovoljna zastupljenost žena i mladih u nauci, nedostatak poverenja i razumevanja između nauke i društva, zloupotreba i manipulacija naučnim podacima i informacijama, etičke i moralne dileme u vezi sa novim tehnologijama i otkrićima. 

Foto: Shutterstock

Uporedo sa Svetskim danom nauke za mir i razvoj, tokom druge nedelje novembra obeležava se i Međunarodna nedelja nauke i mira. Tom prilikom sve relevantne institucije, udruženja i pojedinci pozvani su da organizuju aktivnosti u vezi sa proučavanjem i širenjem informacija o napretku i značaju povezanosti nauke i tehnologije i njihovom razvoju kao ključnom elementu održanja mira i bezbednosti u svetu.

U Srbiji se Svetski dan nauke za mir i razvoj  obeležava od 2011. godine na inicijativu Centra za promociju nauke

U današnjem društvu znanja, nauka je ključna za razvoj društva i rešavanje globalnih problema. Stoga je podrška nauci ključna kako za lokalni, tako i globalni napredak.

Zbog toga, pitanje podrške nauci nije samo stvar država. Izuzetno je bitno da se u tu oblast uključe i kompanije koje često imaju veliki uticaj na inovacije i razvoj, posebno kada je reč o velikim korporacijama. Da je podizanje profila nauke, posebno među mladima i podsticanje učešća mladih i javnosti u procesu kreiranja i unapređenja naučne politike veoma bitno, možemo videti i na primeru naše najveće naftne kompanije NIS.U ovoj kompaniji ističu da svoj poslovni razvoj baziraju na stalnim inovacijama i upotrebi moderne opreme i tehnologije. „Mozak“ domaće naftne industrije je Naučno-tehnološki centar NIS-a u Novom Sadu koji je zadužen za naučnu podršku biznisu i uvođenje inovacija u poslovanje naših naftaša. Međutim, podrška nauci za NIS se ne iscrpljuje samo na biznisu, već je i predmet društveno odgovornih aktivnosti kompanije. 

Na primer, jubilarni 15. konkurs svog najznačajnijeg društveno odgovornog programa „Zajednici zajedno“ kompanija NIS je posvetila obrazovanju i nauci, u želji da motiviše mlade da stiču nova znanja i bave se naukom. Na Konkursu je za podršku izabrano čak 54 projekta osnovnih i srednjih škola u domenu osavremenjivanja nastavnog procesa i infrastrukture objekata, kao i naučno-istraživačkih organizacija i naučno-tehnoloških parkova, čiji projekti za cilj imaju unapređenje infrastrukturnih i inovacionih kapaciteta naučnih ustanova. 

U godini jubileja, u projekte koji će biti realizovani u 13 partnerskih gradova i opština, kompanija NIS ulaže rekordnih 144,5 miliona dinara u želji da sa jedne strane pruži doprinos unapređenju uslova za obrazovanje mladih u skladu sa savremenim modelima učenja, i ujedno, sa druge strane doprinese unapređenju uslova za rad naučnih ustanova, kako bi naučnici i naučnice razvijali svoje naučne potencijale.

Takođe, kompanija sa naučnim ustanovama ostvaruje saradnju i putem programa „Energija znanja“. Tako je NIS  uspostavio saradnju sa 11 univerziteta i više od 30 fakulteta u Srbiji i Ruskoj Federaciji, kao i sa četiri stručna naučna društva. Što je još važnije, putem ovog programa kompanija NIS je stipendirala više od 130 naših studenata na domaćim i inostranim fakultetima. 

Na kraju, treba istaći da je Svetski dan nauke za mir i razvoj  takođe, prilika da se oda počast svim naučnicima koji su svojim radom i životom doprineli napretku čovečanstva i dobrobiti planete. Nauka je univerzalni jezik koji prevazilazi granice i razlike, i koji spaja ljude u zajedničkom traganju za istinom i znanjem. Nauka je takođe izvor inspiracije i kreativnosti, koji obogaćuje našu kulturu i umetnost. Nauka je, na kraju, naš najbolji saveznik u izgradnji boljeg i mirnijeg sveta za sve.

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas