Oglas
· · Komentari: 0

Tri navike Nikole Tesle ZA BOLJE FUNKCIONISANJE MOZGA: Probajte ih, lake su za primenjivanje

Jedan od najvećih genija pridržavao se navika za koje je smatrao da mu izoštravaju razmišljanje

1658498791_nikola-tesla-3026247__340.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Tesla je jedan od najvećih naučnika svih vremena koji je ceo svoj život podredio  nauci i izumima. Mnogi ga nisu razumeli, pa su ga karakterisali kao "čudnog". Međutim, to njega nije doticalo, a život je vodio po svojim pravilima i uverenjima.

Pojedine navike stvorio je kako bi mu muzak bolje funkcionisao i kako bi iskoristio sav svoj potencijal kako bi doprineo razvoju čovečanstva.

1. Vizuelizacija

Tesla je govorio kako može da zamisli mašine i retko je odmah pravio nacrte pre nego što bi počeo da radi na njihovoj izgradnji. Osnovna ideja vizuelnog razmišljanja jeste koncentracija pre same izvedbe, a ona nije svojstvena svim ljudima. 

Pročitajte još: Pobedite TREMU: Saveti psihologa koji će vam pomoći da pretvorite tremu u svog saveznika

Tesla je u svojoj autobiografiji opisao kako on posmatra ovaj proces:

"Moja metoda je drugačija. Ja ne žurim s konkretnim radom. Kada dobijem ideju, ja odmah krenem s izgrađivanjem u svojoj mašti. Menjam konstrukciju, radim na popravkama i upravljam strojem u svojoj glavi. Za mene je potpuno nebitno da li testiram turbinu u glavi ili u radionici".

2. Šetnja

Danas su mnoge studije potvrdile da šetnja može izuzetno povoljno uticati na kognitivne funkcije i donošenje pametnijih odluka. Tesla je toga bio svesta, a do nekoliko svojih izuma došao je tokom šetnje. Upravo tokom jedne takve došao je i do ideje o naizmeničnoj struji.

Pročitajte još: Zbog čega su UVEK SEDIŠTA U AUTOBUSIMA ŠARENA: Više je razloga u pitanju

O tome su i pisale Novosti, navodeći:

"Nikola Tesla se 1881. godine preselio u Budimpeštu. U tom gradu se oporavljao od nervnog sloma i često je šetao sa prijateljem i recitovao poeziju. Tokom jedne od tih šetnji rodila se ideja o naizmeničnoj struji".

3. Rešavanje problema u samoći

Tesla je smatrao da se tokom razmišljanja, stvaranja i rešavanja problema treba osamiti. Poznat je citat ovog genija:

"Um je oštriji i koncentrisaniji u neprekidanoj samoći. Za razmišljanje nije neophodna bilo kakava velika laboratorija. Originalnost pristiže iz samoće koja oslobađa od uticaja koji nam štete kreativnom umu. Budite sami, to je tajna izumitelja, budite sami, tada se ideje rađaju".

Bonus video:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas