· · Komentari: 0

Vernici slave SVETOG PAVLA TIVEJSKOG: Šta danas treba da izbegavamo?

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave dan Svetog prepodobnog Pavla Tivejskoga

1674829658_dd34d6ef78f70897dd7a467ab98ed0db50fdc1b7.jpg
Foto: Shutterstock

Pavle je rođen u Donjoj Tivi (Tebi) Misirskoj u vreme cara Dekija.

Nakon smrti roditelja, nasledio je imanje zajedno sa sestrom. Ali njegov zet, idolopoklonik, poželeo je i Pavlov deo. Odlučan u nameri da uzme imanje zapretio je Pavlu da će ga izdati sudu kao hrišćanina, ako mu ne ustupi svj deo.

Pavle je odlučio da ispuni zahtev, te je dao  i svoj deo imanja sestri, a on je otišao u pustinju, gde se odavao podvizuima do smrti.

Do kakve je duhovne visine dostigao ovaj div monah, o tome svedoči niko manji do sveti Antonije Veliki, koji jednom poseti Pavla i vide, kako mu zverovi i tice nebesne služahu. Vrativši se iz te posete, Antonije reče svojim monasima:

"Teško meni, deco moja, grešnome i lažnome monahu, što sam samo monah po imenu. Videh Iliju, videh Jovana u pustinji, i vaistinu videh Pavla - u Raju!"

Prema narodnim verovanjima danas ne treba raditi u polju i valja izbegavati teške fizičke poslove.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.