Oglas
· · Komentari: 0

Zašto bi srebrni i zlatni nakit trebalo da čuvamo odvojeno? Ovo je najbolji način

Da li i vi sav nakit čuvate zajedno?

1667572956_profimedia-0318290711.jpg
Foto: profimedia
Oglas

Uglavnom svi nakit čuvamo na jednom mestu u kutiji za nakit. Ipak, zlatari objašnjavaju zašto ovo nije dobra ideja i šta može da se dogodi ako se srebro, bakar i drugi materijali nalaze jedan pored drugog u kutiji za nakit.

- Problem je u tome što ako spojite dva metala, stvarate, u suštini, bateriju, galvansku ćeliju u kojoj će se ovi joni transportovati jedan preko drugog i to će dovesti do korozije - rekao je za HuffPost Markus Jang, vanredni profesor za materijalne nauke i inženjerstvo na Univerzitetu Severni Teksas.

Galvanska ćelija izaziva spontane oksidaciono-redukcione reakcije koje dovode do udubljenja i promene boje nakita, objasnio je Jang.

Pročitajte još: Šta način na koji HODATE može reći o vama? To su UROĐENI elementi koje se mogu prepoznati

- Ove reakcije se formiraju na toj površini i one više ne sijaju, lep metal. Komadi na bazi bakra su najskloniji ovim vrstama reakcija, a srebro takođe. Skladištenje srebra sa drugim metalima može da dovede do brže oksidacije. Koliko brzo komad oksidira zavisi od procenta legure.

Džudit Anderson, profesionalni procenjivač nakita, rekla je za HuffPost da platina neće potamniti jer nema baznih metala u sebi, ali različite vrste zlata imaju različite sastave.

Pročitajte još: Odaberite pravi novčanik: Evo koja boja privlači novac u 2023. godini

- Ako gledate 14-karatno zlato, to je samo 58,5% čistog zlata. Preostale komponente su obično kombinacija srebra i bakra u različitim odnosima, u zavisnosti od boje. Ako gledate belo zlato, ono ili ima nikl kao legura ili može imati i iridijum, koji je u grupi platine. Druge varijacije zlata, poput ružičastog zlata, obično se ne sastoje od nikla, ali imaju više bakra nego srebra, dok zeleno zlato ima veću količinu srebra nego bakar - objašnjava Džudit.

Najbolji način za čuvanje nakita

Izlaganje vazduhu u velikoj meri doprinosi oksidaciji, zbog čega se stručnjaci slažu da pojedinačno skladištenje predmeta u čistom i suvom okruženju ostaje optimalna metoda za očuvanje nakita bez ogrebotina i mrlja. Bez obzira da li je srebro, zlato ili platina, ako ih držite odvojeno, oni će izgledati najbolje što mogu

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas