Oglas
· · Komentari: 0

Zašto se nekim ženama više dopadaju muškarci sa dužom kosom? Nekada je ovakva frizura imala posebnu simboliku

Muškarci danas uglavnom imaju kratku kosu

1688481377_shutterstock_2306362051.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Kratka kosa je već decenijama izbor mnogih muškaraca. Istina je da ponekad možete sresti muškarca sa dugom kosom ili videti da neki poznati glumac ima dugu i bujnu kosu, ali većina jse ipak odlučuje za kratku.

Mnoge žene smatraju da ima nešto posebno čarobno i privlačno u dugoj muškoj kosi. Nekada je duga kosa bila simbol muškosti. Mnogi veliki ratnici u istoriji imali su dugu kosu – od Grka (koji su čak pisali pesme o kose svojih heroja), Nordijhskih ratnika, američkih Indijanaca, pa sve do Japanaca.

Što je kosa duža i lepša, to je ratnik muževniji. Vikinzi su se šepurili svojim pletenicama, a samuraji su nosili dugu kosu kao simbol svoje časti. Kada je ratnik zarobljen, odsečena mu je glava kako bi ga ponizili i "oduzeli" mu lepotu.

U savremenijim vojnim sistemima šišanje je postalo preduslov. U mnogim zemljama mnogi vojnici moraju da se ošišaju, kako bi bili uredni, a i simbolično da bi potkopali njihovo samopoštovanje, učinili ih pokornim i pokazali im ko je glavni, piše Sensa.si.

Rimljani su bili ti koji su praktično "izmislili" kratku kosu između 1. i 5. veka nove ere. U borbi su verovali da im to daje prednost u odbrani, jer protivnici nisu mogli da ih zgrabe za kosu. Istovremeno, kratka frizura im je takođe pomogla da budu prepoznati na bojnom polju.

Dugu kosu nosili su mnogi heroji, veliki ratnici, smatrana je za simbol muževnosti, posebne moći i snage, a i danas mnogi smatraju da u njoj postoji nešto posebno.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas