Oglas
· · Komentari: 0

Zašto se preporučuje spavanje na LEVOJ STRANI? Evo u čemu je razlika

Posle dijete, fizičke aktivnosti i mentalnog zdravlja, san je četvrti stub dobrog zdravlja

1689252634_3a116539580372447e677754d6435554bf6ae818.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Povodom Svetskog dana spavanja čiji je cilj da podigne svest o ulozi koju loš kvalitet i kvantitet sna imaju na mentalno, fizičko i socijalno blagostanje osobe – istraživanje Ipsosa posvetilo se kvalitetu spavanja: 49% ispitanih žena i 38% ispitanih muškaraca reklo je da pati od jednog ili više poremećaja spavanja. 

Da bi se izborili sa ovim talasom nesanice, naučnici su sastavili listu saveta, kao što je prestanak korišćenja pametnih telefona i tableta sat vremena pre odlaska u krevet, kupovina dobrog dušeka i sl. Ali Ramadan, travar i stručnjak za holističku medicinu, zagovara veoma jednostavnu tehniku (gde izaziva senzaciju na TikToku, sa 15,5 miliona pregleda): spavanje na levoj strani bilo bi mnogo bolje za telo, posebno za varenje.

Ali Ramadan je nedvosmislen: spavanje na levoj strani je najbolji položaj za poboljšanje sna i ima mnogo prednosti za telo.

Pogodnosti spavanja na levoj strani prema ekspertu

Poboljšana limfna drenaža

Spavanje na levoj strani poboljšava cirkulaciju limfne tečnosti, promovišući eliminaciju toksina iz tela.

Bolje varenje

Gravitacija olakšava kretanje hrane iz želuca u tanko crevo na levoj strani, podstičući dobro varenje.

Oslobađanje od gorušice

Slično tome, ako patite od česte gorušice ili gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB), spavanje na levoj strani može ublažiti ova stanja. Ova pozicija drži želudac nižim od jednjaka, smanjujući rizik od refluksa želudačne kiseline u jednjak.

Poboljšana cirkulacija

Spavanje na levoj strani može poboljšati cirkulaciju krvi smanjenjem pritiska na vitalne organe kao što su srce, bubrezi i jetra. Ova pozicija je stoga idealna za osobe sa krhkim kardiovaskularnim zdravljem.

Smanjuje hrkanje

Spavanje na levoj strani može pomoći u ublažavanju problema sa hrkanjem ili apnejom tako što održava disajne puteve otvorenim i smanjuje rizik od opstrukcije, a rezultat je ređe hrkanje i bolje disanje tokom spavanja.

Povećana udobnost tokom trudnoće

Trudnicama se često savetuje da spavaju na levoj strani, jer to poboljšava cirkulaciju krvi u fetusu i materici, a posebno smanjuje pritisak na jetru.

Spavanje na levoj strani je navika koja donosi niz prednosti za telo, koje je lako uvesti u svoju rutinu spavanja. Vredi napomenuti da je spavanje na leđima takođe položaj koji promoviše zdravlje, jer pomaže u održavanju ispravnog položaja kičme i promoviše dobro disanje.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas