· · Komentari: 0
PRIRODA

Griz je magija za dijabetičare, a kivi za decu koja često kašlju

Griz zdrav i dobar za dijabetičare.

1614613951_Depositphotos_45290667_l-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Pšenični griz dobar je za ishranu obolelih od dijabetesa jer ima nizak glikemijski indeks. Griz koji nastaje mlevenjem pšenice iz središnjeg dela zrna ima rang 44, zbog čega se smatra hranom niskog glikemijskog indeksa.

Pročitajte još: Ovaj doktor se ne kupa šest godina i ne koristi dezodorans! Svakodnevno kupanje nije neophodno?

Kao posledica toga, griz može da snizi nivo šećera u krvi tako što uzrokuje mali uticaj na nivo celokupne glukoze. Dakle, uzimanje pšenične krupice dijabetičari svakako treba da uzmu u obzir. Inače, u tri šolje griza ima oko dva grama vlakana ili sedam odsto preporučenog dnevnog unosa ove hranljive materije.

Posebno je delotvoran kod dece Foto: Depozit

Kivi štiti pluća i oči

Kivi može da spreči bolesti disajnog sistema, a posebno je delotvoran kod dece. Istraživanje je pokazalo da pet do sedam porcija kivija nedeljno može da smanji kašalj za 27 odsto, kratkoću daha za 32 odsto, nadraženost nosa za 28 odsto i hronični kašalj za 25 odsto. Za sve to je zaslužan vitamin C.

Pročitajte još: Pomorandža sprečava upalu grla, štiti zube, a maska od nje čini čudo za lice

Postoji i nekoliko istraživanja koja su dokazala da konzumacijom ovog voća može da se smanji i mogućnost pojave degeneracije žute mrlje i to za čak 36 odsto.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.