Oglas
· · Komentari: 0

Kurkuma u kombinaciji sa ovim začinom daje NAJBOLJE EFEKTE: Izvucite sva lekovita svojstva ove čudesne biljke

Malo ko zna da bi kurkumu trebalo da kombinuju sa crnim biberom, i to iz više razloga

1666772645_prchi-palwe-YUIMwavk7AQ-unsplash.jpg
Foto: Unsplash
Oglas

Kurkuma nosi epitet kraljice začina i to sa razlogom. Za nju je karakteristična izazito narandžasto-zlatna boja, aroma nalik biberu i oštriji ukus. Ono što ovu biljku izdvaja od ostalih jeste širok spektar antioksidanasa, ali i antivirusna, antibakterijska, antimikotička, antimutagena, antiupalna i antikancerogena svojstva.

Postaje sve zastupljenija u kulinarstvu jer sadrži i proteine, vitamine C, E i K, bakar, kalcijum, kalijum, gvožđe i cink, niacin i vlakna.

Kurkuma je biljka koja raste u Indiji i odavnina je zastupljena u u kuhinjama tog područja Azije. Lekari u Evropi, i uopšteno govoreći Zapadu, tek su nedavno otkrili blagotvorna i lekovita dejstva kurkume.

Pročitajte još: Najbolji proizvodi za DETOKS koji će vas preporoditi

Ono što je manje poznato jeste da organizam ne može u potpunosti da apsorbuje sve hranljive materije iz kurkume budući da se ona veoma brzo razlaže u crevima. Zato je potrebno kombinovati je sa crnim biberom.

Mnoga istraživanja došla su do zaključka da kombinacija ovih začuna jača imunitet i smanjuje rizik od naszanka mnogih bolesti:

1.  Može umanjiti upalne procese i ublažiti bolove

Kurkumin i piperin, dva aktivna sastojka u ovim začinima, blagotvorno deluju na upale u organizmu, a mogu ublažiti i bolove. Naročito je to važno tokom prelaznih perioda, poput jeseni, kada vlada sezona gripa i prehlada.

Pročitajte još: Šta sve sadrži 100g BROKOLIJA? Zdravlje na tanjiru

2. Pomaže pri gubitku kilograma

Piperin koji se nalazi u biberu može ubrzati metabolizam i sagorevanje masnih nasloga, a pored toga pruža i osećaj sitosti. Na taj način se sprečava prejedanje i unos nepotrebnih kalorija.

3. Može ublažiti simptome depresije

Sastojci kurkume i bibera mogu povećati nivo dopamina i serotonina, koji su poznati i kao "hormoni sreće". Na taj način može umanjiti osećaj melanholije, depresije ili potištenosti.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas